Οι Αμερικανοί σκέφτονται ότι μόνο ένα εμπάργκο όπλων ίσως συνετίσει τον Ταγίπ Ερντογάν




Στους τέσσερις μήνες που πέρασαν από τη βίαιη επίθεση των σωματοφυλάκων του Ερντογάν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον, τίποτα δεν έχει συμβεί κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την άθλια αυτή επίθεση κατά των δημοκρατικών αρχών και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους, γράφει σε κύριο άρθρο της στην εφημερίδα Washington Post.

Ούτε οι διαμαρτυρίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπιασαν τόπο, αναφέρει, ούτε η καταδίκη από το Κογκρέσο, ούτε η άσκηση δίωξης σε Τούρκους αξιωματούχους. Ίσως η απειλή μπλοκαρίσματος της πώλησης αμερικανικών όπλων στην Άγκυρα να είναι πιο σημαντικός τρόπος να δείξουν οι ΗΠΑ ποιο είναι το τίμημα για μια τέτοια βάρβαρη επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη για τα γεγονότα της 16ης Μαΐου στα οποία τραυματίσθηκαν 11 άνθρωποι έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη. Η αδιαλλαξία αυτή προκάλεσε την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας να εγκρίνει το πάγωμα πώλησης όπλων στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που προστατεύουν τον Ερντογάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους σωματοφύλακες του Ερντογάν να επιτίθενται σε Αμερικανούς ειρηνικούς διαδηλωτές, επί αμερικανικού εδάφους και φυσικά δεν θα πουλήσουμε αυτά τα όπλα», ανέφερε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κίνηση αυτή μαζί με τον γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι.

Βίντεο από τα επεισόδια δείχνουν τους διαδηλωτές να καταδιώκονται, να δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα από άνδρες της προσωπικής ασφάλειας Ερντογάν, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος κοιτούσε με ικανοποίηση. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 19 ατόμων, οι 15 πιστεύεται πως ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας του Ερντογάν, αλλά εκ των οποίων μόνο δύο έχουν συλληφθεί, ενώ οι περισσότεροι έχουν φύγει από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει αν θα ζητήσει ή όχι την έκδοσή τους ενώ η τουρκική κυβέρνηση ομιλεί για προσβολή και δεν συνεργάζεται. Το ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις κατηγορίες «καθαρή και σκανδαλώδη έκφραση του πως η Δικαιοσύνη εργάζεται στις ΗΠΑ» δείχνει γιατί ο ίδιος χρησιμοποιεί τέτοια βαρβαρότητα στην πατρίδα του και απαγορεύει την ελευθερία έκφρασης και διώκει δημοσιογράφους και δικαστές.

Η τροπολογία για την απαγόρευση πώλησης όπλων πάντως, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, δείχνει, κατά τον Βαν Χόλεν, ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν τα δολάρια των Αμερικανών φορολογούμενων να χρησιμοποιούνται για την καταστολή των αντιφρονούντων στην Τουρκία. Το Κογκρέσο αναμένεται να την ψηφίσει και ο πρόεδρος να την υπογράψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ, ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑ΄Ν ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: