Γρήγορο κλείσιμο αξιολόγησης, ζητά ο Τσίπρας και επιτίθεται σε ΔΝΤ: Το 2019 οι εκλογές




“Η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από το στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους, το οποίο, βεβαίως, όταν έρθει η ώρα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην 82η ΔΕΘ.

“Η πορεία των δημοσιονομικών κατά το 2017 είναι θετική, έχουμε υπεραπόδοση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το πρώτο επτάμηνο, οφείλουμε, όμως, να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα”, είπε και σημείωσε ότι η διανομή του μερίσματος θα γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων πριν το 2020

Για το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας είπε ότι προβλέπεται από το 2019, σύμφωνα με τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μείωση πριν από 2020, όταν θα γίνει μείωση από το 29% στο 26%, εφόσον προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως έχει ψηφιστεί η μείωση του από το 2020 ενώ σημείωσε πως “υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταργηθούν”.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας

Η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη πληγή, είπε ο πρωθυπουργός. “Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη νέα γενιά, να τους δώσουμε προοπτική”, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως είναι στις προτεραιότητές του η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η ανάσχεση του κύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα των νέων και είπε ενδεικτικά ότι “η επιχειρηματικότητα των νέων ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο”.

Μείωση της ανεργίας -δημιουργία 376.000 νέων θέσεων εργασίας

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο 2016 δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Το 2014 η ανεργία ήταν στο 27%. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει μειωθεί στο 21,2%. Τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά μειώνεται σχεδόν 2 μονάδες τον χρόνο ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Η ανεργία στους νέους μειώθηκε κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2014.

Για τη στήριξη της νέας γενιάς και συγκεκριμένα την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain αν αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία “Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω” και σημείωσε πως καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων. Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%. Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ. ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ».

Φιλοδοξία μου να βγάλω τη χώρα από τα μνημόνια

“Η φιλοδοξία μου είναι , ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά, σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν, και να είμαι εγώ αυτός ως επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει καταφέρει να αρχίσει σιγά σιγά να επουλώνει τις πληγές που χάραξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Το φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές

Τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και οι πολίτες θα συγκρίνουν με βάση το έργο της σημερινής κυβέρνησης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση “έχει περάσει τον κάβο” και βρίσκεται “στη στροφή” και παρατήρησε πως οι εκλογές δεν θα γίνουν εν πλω και σε τρικυμία, αλλά όταν η χώρα θα βρίσκεται στο λιμάνι.

Να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση

Για την τρίτη αξιολόγηση είπε ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι “για την κυβέρνηση ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι μέρος της στρατηγικής της”.

Με τη φράση “τα βγάλαμε πέρα σε ποιο δύσκολες συνθήκες, θα βρούμε και τώρα τρόπους”, απάντησε σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν υπάρξει κωλυσιεργία από την πλευρά των θεσμών στην τρίτη αξιολόγηση.

Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα

Ειδικότερα για τον ρόλο του ΔΝΤ δήλωσε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου αν θέλει να πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. “Μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ, στο βαθμό που τηρεί τα συμφωνημένα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ, αυτό που δεν μπορούμε είναι το να βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

“Μένει από λάστιχο” ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και γι αυτό “μένει από λάστιχο”.

Εξαιρετική η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο

Σε ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “εκφράζει την πατριωτική κεντροδεξιά” και “είναι άστοχο να λένε ότι βρίσκεται στον χώρο της ακροδεξιάς”. Χαρακτήρισε “εξαιρετική” τη συνεργασία μαζί του κι αυτό γιατί είναι “έντιμη και ειλικρινής”.

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είπε ότι δεν έχει κάποια προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων, τους τιμά όλους και τον προβληματίζει το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί, χωρίς να υπάρχει ακόμα η ταυτότητα του νέου φορέα. Ταυτόχρονα ευχήθηκε “καλή επιτυχία” στις προσπάθειες να ανασυγκροτήσουν τον χώρο τους.

Αναφαίρετο το δικαίωμα κριτικής των αποφάσεων της δικαιοσύνης

Σε ερώτηση για τη δικαιοσύνη απάντησε ότι υπάρχει διαφθορά, όπως σε όλους τους χώρους, αλλά η λύση δεν είναι η στοχοποίηση δικαστών. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές, είτε αρέσουν, είτε δεν αρέσουν, όμως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της κριτικής.

Για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα επισήμανε ότι δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να κρίνει το έργο του. Ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να συνεργάζεται με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή να συνεργάζεται με την κυβέρνηση.

Νίκος Ρούμπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: