Έπεσαν υπογραφές και προκαταβολή μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για τους πυραύλους S-400




Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

«Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προ υλοποίηση» δήλωσε ο Κόζιν-και προσέθεσε: «Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών , οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. «Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό (των S-400 -σ.σ)»

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Και προκαταβολή

Και προκαταβολή έχει δοθεί στη Ρωσία για τους S400, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ για τη Γερμανία ανέφερε ότι δεν έχουν πρόβλημα με το γερμανικό λαό αλλά με τη στάση των Γερμανών αξιωματούχων.

Σε δηλώσεις του εν πτήσει καθ’ οδόν προς το Καζακιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τόσο ο ίδιος όσον και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι για αυτό το θέμα. “Κανείς δεν έχει δικαίωμα να συζητά τις ανεξάρτητες αρχές ή ανεξάρτητες αποφάσεις της Τουρκίας για την αμυντική της βιομηχανία ή την άμυνά της”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε, στο παρελθόν η Τουρκία δεν μπορούσε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τελικά η ίδια η Τουρκία άρχισε να παράγει τα δικά της μόνη της.

Για τη Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τρία εκατομμύρια ομοεθνείς του ζουν εκεί. “Το πρόβλημα πηγάζει από τη Γερμανία, με τους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης και τη λανθασμένη στάση τους. Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση. Είδαμε τί έκαναν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Στην περίπτωση που συνεχίσουν τις επιθέσεις ασφαλώς ως Τουρκική Δημοκρατία δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να δούμε κανονικά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το γερμανικό λαό”.

“Είμαστε μόνο ενοχλημένοι λόγω της λάθος συμπεριφοράς των αξιωματούχων της Γερμανίας. Ναι, είναι σε προεκλογική περίοδο, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό είναι θέμα της Γερμανίας της ίδιας”, ανέφερε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/09/2017 10:19, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Αθήνα
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 12/09/2017 10:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: