Εντοπισμός των ψευδών ειδήσεων χωρίς να διακυβεύεται η ελευθερία στο διαδίκτυο…




Σε εκδήλωση με θέμα «Η αξιοπιστία της πληροφορίας, η κρίση των ψευδών ειδήσεων», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Reworks στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε ως ομιλήτρια η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για Νομικές και Εσωτερικές Υποθέσεις, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. 

Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης η κα Βόζεμπεργκ, η οποία πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων ακόμα και με τη λήψη νομοθετικών μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε., έκανε λόγο για μία παθογένεια που λαμβάνει διαστάσεις κρίσης. Αναφερόμενη σε παραδείγματα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά από τη διεθνή πολιτική σκηνή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προχώρησε σε μία ανάλυση του φαινομένου και των αιτίων του από τη σκοπιά της πολιτικού αλλά και της νομικού με μακροχρόνια ενεργό ενασχόληση στον τομέα του ποινικού δικαίου.

Με εκτενείς αναφορές στη σκόπιμη στρέβλωση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων παγκοσμίως αλλά και στη στοχευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης, που επιχειρούνται μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η κα Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί ο κάθε πολίτης να προστατευθεί από τα fake news; Μπορεί το κάθε κράτος μέλος να προλάβει τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων; Όχι. Μπορεί όμως να αποτρέψει την εξάπλωσή τους, την αναπαραγωγή τους και τη δημιουργία λανθασμένης ενημέρωσης και πεποίθησης».

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις ευρωπαϊκές δράσεις που λαμβάνουν χώρα για την αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου, καθώς μόλις πρόσφατα η νέα Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Μαρίγια Γκάμπριελ, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικής ημερίδας που οργάνωσε το διαθεματικό φόρουμ του φεστιβάλ Reworks (Reworks Agora), με ομιλίες, συζητήσεις, μουσικά δρώμενα και προβολές που στόχο είχαν να διερευνηθούν οι τάσεις, τα οράματα, οι ευκαιρίες αλλά και οι κίνδυνοι για ένα βιώσιμο μέλλον μέσω του πολιτισμού. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο αναλυτής μέσων κοινωνικής δικτύωσης Δημήτρης Καλογερόπουλος καθώς και ο δημιουργός της εφαρμογής FightHoax.com Βαλεντίνος Τζέκας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: