“Αιχμηρός” ο Τσαβoύσογλου με τον Γκάμπριελ, συγκρατημένος με τη Μέρκελ, για την αναστολή εξαγωγών όπλων




Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για αναστολή των μεγάλων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία δεν αρμόζουν σε έναν υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Άγκυρα κρίνει τη στάση της Μέρκελ πιο ενδεδειγμένη, προσθέτοντας ότι προσπάθειες για συγκέντρωση υποστήριξης με επιθέσεις ενάντια στην Τουρκία ενόψει των γερμανικών εκλογών δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απέρριψε την αναστολή όλων των μειζόνων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι τέτοιες πωλήσεις τελούν ήδη υπό κάποιον περιορισμό και σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει ένας βασικός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια της Μέρκελ έγιναν μια μέρα μετά αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το Βερολίνο ανέστειλε τις μεγάλες εξαγωγές όπλων εξαιτίας της επιδείνωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η καγκελάριος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR ότι η Γερμανία θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα της Τουρκίας για πωλήσεις όπλων.

Πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία, σημειώνοντας εντούτοις ότι το Βερολίνο κρατά ανοιχτές τις επιλογές του.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

12/09/2017 19:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: