“Δεν παρεξηγηθήκαμε” λένε Αναστασιάδης και Κοτζιάς: Συντονισμός και αλληλοενημέρωση




Διασκέδασε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο, με αφορμή μία δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για ανασκόπηση της κατάστασης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι όποιες παρεξηγήσεις ξεπεράστηκαν κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή, ο Ελληνας υπουργός είπε:

«Ο Ελληνισμός πρέπει πάντοτε να παλεύει ενωμένα κι έτσι θα παρει τις λύσεις που θέλουμε κι επιθυμούμε. Η γραμμή είναι πάντοτε ενιαία».

Για να απαντήσει στους δημοσιογράφους με χαμόγελο και χαριτολογώντας ο κ. Αναστασιάδης ότι «τις παρεξηγήσεις πάντα εσείς τις δημιουργείτε». Η συνεργασία, πρόσθεσε, είναι αγαστή και εξαίρετη και η γραμμή πάντοτε ενιαία.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Κοτζιά ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Κάλυψε, είπε, την παραπέρα πορεία στο κυπριακό στη βάση της αξιολόγησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων. «Των θλιβερών αποτελεσμάτων», όπως τόνισε, «εξ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε:

«Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του κυπριακού, αλλά μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τα εξής:

«Έκανα μία ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με το ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει κι εκείνος – όπως θέλουμε κι ο πρόεδρος κι εγώ πάντα σε αγαστή συνεργασία – να υποστηρίξει μία λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε λύση η οποία πρέπει να είναι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κι οι διεθνείς δυνάμεις, έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται, ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών, ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ενα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: