Αργούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Δημοσίου, λέει ο Τσακαλώτος: Πρώτα αναδιάρθρωση…




Πρώτα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που εισάγονται στο υπερταμείο (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών) και μετά θα υπάρξει απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποίησή τους, σύμφωνα με το πλαίσιο που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.

Με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Δ. Κουκούτση για το μέλλον του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όσα περιουσιακά στοιχεία, είτε ακίνητα είτε επιχειρήσεις, πέρασαν στην ΕΔΗΣ από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν προορίζονται απαραίτητα για ιδιωτικοποίηση, και αυτή είναι «η σημαντική διαφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι το τι μέλλει γενέσθαι για αεροδρόμια ή λιμάνια, θα εξαρτηθεί από το γενικό στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τα επιμέρους στρατηγικά σχέδια, που στο επίκεντρο τους θα βρεθεί η αναδιάρθρωση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, είτε μείνουν στο Δημόσιο είτε ιδιωτικοποιηθούν. Κεντρικός στόχος είναι πρώτα να αυξηθεί και η αξία και η χρησιμότητα τους για το ελληνικό Δημόσιο. «Η άποψή μας είναι, πως δεν πρέπει να δούμε ξεχωριστά κάθε αεροδρόμιο, αλλά να έχουμε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα αυξήσουμε και την αξία και τη χρησιμότητά τους», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

«Μέσα στη συμφωνία με τους πιστωτές, ήταν πως σε οποιαδήποτε αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του υπερταμείου, το μισό θα πάει στους πιστωτές και το μισό θα πάει για επενδύσεις», είπε ο κ. Τσακαλώτος και διευκρίνισε: «Είμαστε στη φάση τώρα, που συζητάμε με τους Θεσμούς για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, το ποιο κομμάτι θα είναι για επενδύσεις εκτός του Ταμείου – για την ελληνική οικονομία, για την περιφέρεια, για κάποια κλαδική πολιτική -και πως θα ξαναεπενδυθούν μέσα στο Ταμείο, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αναδιαρθρωθούν, για να γίνουν πιο ελκυστικές».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι θα υπάρξουν επενδυτικοί πόροι για την αναβάθμιση, είτε λιμένων, είτε αεροδρομίων, είτε δημοσίων επιχειρήσεων. Συνεπώς, στη βάση αυτή, όπως πρόσθεσε, είμαστε μακριά από το να συζητήσουμε αν τα στοιχεία αυτά θα είναι ιδιωτικά ή αν θα είναι δημόσια. Το πρώτο στάδιο είναι να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για να μπορεί το Ταμείο να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τους, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αναμένει από το υπερταμείο να χρησιμοποιήσει αυτό το κομμάτι που θα είναι για τις επενδύσεις εντός του υπερταμείου, και πώς θα αξιοποιήσει με το καλύτερο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

11/09/2017 21:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: