Άνω-κάτω η Κεντροαριστερά για μετάθεση εκλογών: Άλλα η Φώφη, άλλα ο Σταύρος, άλλα ο Μανιάτης και ο Καμίνης




Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος για μετάθεση κατά έναν μήνα των εκλογών για τον υπό σύσταση νέο ενιαίο πολιτικό φορέα, ώστε να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση του εγχειρήματος.

Η κ. Γεννηματά δεν συμφωνεί ότι συντρέχει λόγος καθυστέρησης, ενώ διαφωνεί με τη σύγκληση σύσκεψης όλων των υποψηφίων που προτείνει ο κ. Αλιβιζάτος με το επιχείρημα ότι η Επιτροπή που προεδρεύει έχει αρμοδιότητα μόνο τα διαδικαστικά, ενώ στο εγχείρημα εμπλέκονται κόμματα που δεν εκπροσωπούνται από υποψήφιους.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει έκπληξη για τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα και τονίζει ότι δεν θεωρεί πως προκύπτει λόγος αναβολής των εκλογών από την ορθή ανάγνωση των επιστολών των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Θέμα αναβολής των εκλογών έχει θέσει μόνο η Vodafone που η προσφορά της σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών. Αντίθετα, πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους», τονίζει η κ. Γεννηματά και ζητάει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις.

Επίσης θεωρεί ενδεικτικό των κατάλογο των εταιρειών που μπορεί να συνδράμουν στην τεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος και εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξανασυζητηθεί θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας αφού οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη φερεγγυότητά της.

Δήλωση Γ. Μανιάτη για επιστολή-πρόσκληση Αλιβιζάτου στους υποψηφίους για την ηγεσία της Κντροαριστεράς

«Να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης για τις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος.

Εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο και την επιτροπή Αλιβιζάτου δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα εμπόδια των μηχανισμών θα ξεπερνιόνται απ’ όπου κι αν προέρχονται», σημείωσε.

Συμφωνεί ο Σταύρος στην πρόταση Αλιβιζάτου για μετάθεση για λίγες εβδομάδες των εκλογών για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα

Σύμφωνος δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο σχέδιο του κ.Αλιβιζάτου με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι τις εκλογές για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.

« Είμαι σε γενικές γραμμές σύμφωνος. Τις επιμέρους παρατηρήσεις μου θα τις εκθέσω στη συνάντηση της Τρίτης που θα γίνει υπό την προεδρεία σας» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης και υπογραμμίζει:

«Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι. Είναι άλλωστε σημαντικό ότι οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – υπερασπίζονται το δικαίωμα των φίλων και των μελών να μπορούν να ψηφίσουν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Και πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνουν όλα σωστά. Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς».

Δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων, δηλώνει ο Γ. Καμίνης

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης για την επιστολή Αλιβιζάτου και δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στο αίτημα για σύσκεψη των υποψηφίων χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα, όπως λέει. Αναφέρει πως « θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων ή πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα».

Ο κ. Καμίνης αναφέρει ακόμη ότι όλοι έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στο κάλεσμά των δημοκρατικών πολιτών .«Να τους πείσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία δική τους μεγάλη δημοκρατική διαδικασία και όχι μία διαδικασία που αφορά λίγους, οι οποίοι, με διάφορα προσχήματα, επιδιώκουν να καθηλώσουν την προσπάθεια στα μέτρα τους.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα», τονίζει.

Πρώτος στόχος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς το 15%, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Στ. Θεοδωράκης

Ως «ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα» με πρώτο στόχο το 15%, χαρακτηρίζει την προσπάθεια για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι διαφωνεί με την άποψη ότι η καθυστέρηση στην εκλογή αρχηγού κουράζει και αποθαρρύνει τους πολίτες, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση είναι «απολύτως αναγκαία» και προσθέτει: «Δεν πάμε σε ένα κόμμα προκάτ με προσυμφωνημένες παρασκηνιακά διαδικασίες. Διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε και όλο αυτό γίνεται μπροστά στους πολίτες».

Αναφέρει ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού δεν θα ενωθούν αλλά θα συνεργάζονται υπό την ηγεσία του νέου αρχηγού, κάνοντας λόγο για «ένα γενναίο βήμα», ενώ εξηγεί ότι «και η κ. Γεννηματά και εγώ θα μπορούσαμε να είχαμε αρκεστεί στην ασφάλεια των κομμάτων μας. Αποφασίσαμε όμως να προχωρήσουμε ξέροντας ότι ο ένας από τους δύο μας θα χάσει. Θα κερδίσουν όμως ο χώρος και η χώρα».

Απορρίπτει την πιθανότητα διάσπασης του νέου κόμματος μετά την ανάδειξη του αρχηγού, καθώς, όπως τονίζει, «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες», ενώ υπογραμμίζει ότι «χρέος του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μην λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας τάσης».

Ερωτηθείς, τέλος, γιατί αποφεύγει να αυτοπροσδιοριστεί ως “κεντροαριστερός”, απαντά ότι αρκείται στον όρο “προοδευτικός”, διότι «οι αντίπαλοι σήμερα παραμένουν αυτοί που ήταν πάντα: Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: