Ανησυχία στο Βερολίνο: Τον συνασπισμό “Τζαμάικα” προτιμά πλέον η πλειοψηφία των Γερμανών




Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς, μετά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα οι πολίτες καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις διαρροές ψήφων όχι τόσο στους επικεφαλής, αλλά σε ολόκληρα τα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για το ARD, τον «μεγάλο συνασπισμό» προτιμά το 31% (+8% από χθες), ενώ τον συνασπισμό «Τζαμάικα» το 57% (+34% από χθες).

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, το 26% προκρίνει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το «όχι» των Σοσιαλδημοκρατών στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, το 59% το θεωρεί σωστό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33%. Μεταξύ των οπαδών του SPD το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τη στάση του Μάρτιν Σουλτς ανεβαίνει στο 74%.

Όταν υποβάλλεται η ερώτηση αν το SPD θα παραμείνει σε αυτή του την απόφαση ή θα αλλάξει γνώμη, το 59% απαντάει ότι θα παραμείνει, ενώ το 30% έχει άλλη άποψη.
«Είναι θετικό ότι η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος;» ερωτήθηκαν οι πολίτες, για να απαντήσουν καταφατικά σε ποσοστό 58%, 13 μονάδες λιγότερο από ό,τι είχαν απαντήσει μετά τις εκλογές του 2013.

Η ευθύνη για τις απώλειες των κομμάτων, βαρύνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 27% την Άγγελα Μέρκελ και κατά 65% το CDU, κατά 36% τον Χορστ Ζεεχόφερ και κατά 56% το CSU και κατά 28% τον Μάρτιν Σουλτς και 67% στο κόμμα για το SPD.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων με την AfD, το 17% εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει, το 47% προτιμά να γίνεται κατά περίπτωση ενώ το 33% απορρίπτει κάθε συνεργασία και το 33%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων πανηγυρίζει την εκλογική νίκη της “Εναλλακτικής για την Γερμανία”

Ως “μεγάλη νίκη” πανηγυρίζει την κατάληψη της τρίτης θέσης στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές από την “Εναλλακτική για την Γερμανία”, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση στις επικείμενες πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

“Η Εναλλακτική για την Γερμανία είναι ο μεγάλος νικητής στην τρίτη θέση-Εγκάρδια συγχαρητήρια από τη Βιέννη”, σχολίασε το διψήφιο ποσοστό που πέτυχε τελικά το αδελφό γερμανικό κόμμα, ο γενικός γραμματέας και ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, η ευρωβουλευτής τους και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του “ακροδεξιού κόμματος” στη Γερμανία επισήμανε πως “η είσοδος της Εναλλακτικής για την Γερμανία στη Μπούντεσταγκ είναι ανησυχητική για εμάς τους Πράσινους. Τώρα θα εκπροσωπούνται στη Βουλή στην Γερμανία ακροδεξιοί και δεξιοί λαϊκιστές”.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η τότε ομόλογός του της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” Φράουκε Πέτρι, είχαν τον Ιούνιο του 2016 μία Συνάντηση – κυριολεκτικά – Κορυφής, καθώς είχε πραγματοποιηθεί σε ύψος 2.962 μέτρων στην κορυφή “Τσουγκσπίτσε” της κορυφογραμμής των ΄Αλπεων και στο εκεί ορόσημο στα αυστρο-γερμανικά σύνορα, συνάντηση η οποία, όπως τονιζόταν, αποτελούσε “αφετηρία για κοινά προγράμματα και στόχους”.

Στη συνάντηση Στράχε-Πέτρι είχε συμφωνηθεί “η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πολιτικών δυνάμεων που διατηρούν κριτική θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, όπως επίσης η από κοινού ενασχόληση με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, τα μεταναστευτικά κινήματα, καθώς και γενικότερα με το θέμα των εθνικών ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις της Φράουκε Πέτρι, η συμφωνία τους στην υψηλότερη κορυφή της Γερμανίας, αποτελεί σύμβολο της πρόθεσης για την από κοινού κατάκτηση νέων πολιτικών υψομέτρων.

Η αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είχε βρεθεί στην Βιέννη νωρίτερα ως προσκεκλημένη των Ελευθέρων στο εκλογικό “πάρτι” τους το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου, στις οποίες ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε χάσει οριακά έναντι του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε οριστικά νικητής των αυστριακών προεδρικών εκλογών, επικρατώντας επί του Νόρμπερτ Χόφερ με αρκετή διαφορα (53,8 %, έναντι 46,2 %) κατά τον τρίτο γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, και στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου ορκίστηκε νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Σε σχέση με την παρουσία της Φράουκε Πέτρι στο εκλογικό “πάρτι” των Ελευθέρων, ο αρχηγός τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε επιβεβαιώσει, σε δηλώσεις του, την επίσημη συνεργασία του κόμματός του με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως”η Εναλλακτική για την Γερμανία γιόρτασε μαζί μας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Austria

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: