Ανησυχία ΕΔΕΚ για δημοσίευμα Guardian περί παραχωρήσεων υπηκοότητας από την ΚΔ




“Το δημοσίευμα της Guardian για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε άτομα που μπορεί να έχουν σχέση με τη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενισχύει τις ανησυχίες που είχαμε για τον έλεγχο που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές και την επάρκειά του”, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

“Μας ανησυχεί επίσης η στοχοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθούνται και στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου είχε θέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 20 Οκτωβρίου 2016, ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο, η οποία παρατίθεται αυτολεξεί:

“Παρατηρώ ότι από τις 8 Ιουνίου μέχρι σήμερα μας έχουν αποσταλεί πέραν των πενήντα αιτήσεων πολιτογράφησης. Παρακαλώ όπως με πληροφορήσετε πότε κατατέθηκαν οι συγκεκριμένες αιτήσεις πολιτογραφήσεως και ποιες εξ αυτών έτυχαν ειδικής μεταχείρισης ως προς την προτεραιότητα και για ποιο λόγο.
Περαιτέρω, παρακαλώ όπως με πληροφορήσετε και για το μέσο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση και διεκπεραίωση των αιτήσεων παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας τα τελευταία πέντε χρόνια».

Να σημειωθεί ότι παρά το ότι οι Υπουργοί υποχρεούνται σε άμεση απάντηση, η ερώτηση του βουλευτή κ. Ευσταθίου δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη σκοπιμότητα της μη ανταπόκρισης.

Επειδή η κατάσταση μας προβληματίζει ενόψει και των φημών για ευμενή μεταχείριση ημετέρων κατά τη διαδικασία πολιτογράφησης αλλά και την επιλεκτική πολιτική που εφαρμόζεται επί του θέματος , οι βουλευτές της ΕΔΕΚ κ. Ευσταθίου και κ. Μυριάνθους έχουν καταθέσει σήμερα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό με την οποία καλείται να απαντήσει για το μέσο όρο που απαιτήθηκε για την εξέταση και διεκπεραίωση των εγκριθέντων αιτημάτων πολιτογράφησης τα τελευταία δυο χρόνια. Τέθηκε επίσης το ερώτημα πόσες ήταν οι αιτήσεις πολιτογράφησης που εξετάστηκαν και απερρίφθησαν καθώς και οι λόγοι απόρριψής τους.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα μας ευχόμαστε να διαλύσουν τις όποιες ανησυχίες, φήμες και υποψίες οι οποίες υπάρχουν για ευνοιοκρατική και άνιση μεταχείριση και στον τομέα των πολιτογραφήσεων.
Πέραν των πιο πάνω, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην ουσία επιβεβαιώνουν όσους επιμένουμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην πώληση διαβατηρίων και στον τουρισμό, δεδομένου ότι είναι δύο τομείς ασταθείς.

Είναι ήδη προφανές ότι όσον αφορά την «πώληση» διαβατηρίων που όπως κυβερνητικές πηγές έχουν παραδεχθεί επέφεραν πέραν των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσπάθειες υπονόμευσης αυτής της διαδικασίας από ανταγωνιστικές χώρες.

Ως εκ τούτου οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες για το γεγονός ότι έχει επαναπαυθεί σε ότι αφορά
την ανάπτυξη σε ασταθείς τομείς της οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι καιρός, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής αλλαγής την οποία θα πρέπει ο λαός να στηρίξει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, να υπάρξει ένας νέος οικονομικός σχεδιασμός για ανάπτυξη νέων τομών τις οικονομίας, πιο αποδοτικών και σταθερών.

Στην ίδια κατεύθυνση σημειώνουμε πως μας προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Euronews ο οποίος ανέφερε ότι οι αναφορές περί πώλησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων δεν ισχύουν, καθώς το κυπριακό κράτος «δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ» από τη διαδικασία. Δηλαδή δεν εισπράττονται φόροι, μεταβιβαστικά και άλλα τέλη από τα όσα απαιτούνται για τη χορήγηση βίζας (οι αιτούντες επενδύουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα κ.ά.);

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/09/2017 14:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: