Ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τα γυμνάσια της Ρωσίας με τη Λευκορωσία: Η συνάντηση των στρατηγών




Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ συναντήθηκε στο Μπακού με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στρατηγό Πετρ Πάβελ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης του οι δύο στρατηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούν την διεθνή ασφάλεια και τα στρατιωτικά γυμνάσια “Δύση-2017” που προκειται να πραγματοποιήσουν απο κοινού Ρωσία και Λευκορωσία στο έδαφος της Λευκορωσίας στο διαστημα 14-20 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο υψηλόβαθμοι επιτελάρχες, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τα επίκειμενα στρατιωτικά γυμνάσια “Δύση-2017”, επισημαίνοντας του ιδιαίτερα ότι έχουν καθάρα αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών όπως και ότι σχετίζονται με την ασφάλεια ενός συμμαχικού κράτους (Λευκορωσία-σ.σ.).

Η επίσημανση αυτή του Ρώσου επιτελάρχη, σχετίζεται με σενάρια περί πιθανής στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας σε γειτονικά με την Λευκορωσία κράτη, όπως είναι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Νωρίτερα το ΝΑΤΟ είχε επισημάνει ότι η συνάντηση αυτή συνιστά συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Γκεράσιμοφ και ο Πάβελ στις 3 Μαρτίου του 2017. Η συνομιλία αυτή είχε γίνει με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και υπήρξε η πρώτη επαφή σε υψηλό στρατιωτικό επίπεδο μετά την απόφαση που είχε πάρει το ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2014 να παγώσει τις σχέσεις του με την Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Εφέτος στις 16 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ και του επικεφαλής της Επιτροπής αρχηγών γενικών επιτελείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

07/09/2017 20:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters , TASS
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: