Άγκυρα σε επιθετική διάταξη: Βήματα εδραίωσης κατοχής και κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις τακτικής αλλά και εδραίωσης της παρουσίας της στα κατεχόμενα υιοθετεί η Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο προετοιμάζει ενέργειες με στόχο να δυσκολέψει τη Λευκωσία ενώ προχωρεί στην υιοθέτηση μέτρων που δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το καθεστώς Ερντογάν έχει δημιουργήσει κανάλια συνεννόηση με τη ψευδοκυβέρνηση, αφήνοντας στο περιθώριο τον Μουσταφά Ακιντζί. Παρόλο που ο τελευταίος δεν διαφοροποιείται ποσώς από τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες που γίνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διπλωματικό επίπεδο, η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθει στο Κυπριακό ζητώντας «μια τελευταία προσπάθεια», καθορίζοντας ωστόσο και τελικό χρονοδιάγραμμα. Η κίνηση αυτή προδήλως γίνεται για να δυσκολέψει τη Λευκωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη για μια νέα προσπάθεια, επανέναρξης της διαδικασίας ενώ ανησυχεί κατά πόσο μπορεί το Κυπριακό να αντέξει ακόμη μια αποτυχία, η τρίτη για φέτος ( δυο Πενταμερείς). Την ίδια ώρα, καταβάλλονται προσπάθειες για διεθνείς επαφές του ψευδοκράτους, πρωτίστως όμως για σύναψη οικονομικών συναλλαγών ( εμπόριο, τουρισμός κλπ).

Στα πλαίσια αυτά καταβάλλεται προσπάθεια για να ανοίξουν νέα γραφεία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό. Επίσης, μέσα από τα «πανεπιστήμια» γίνονται κινήσεις αναβάθμισης. Τα λεγόμενα πανεπιστήμια με τη στήριξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Σε ότι αφορά την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους, πληροφορίες μας αναφέρουν πως η Άγκυρα έδωσε οδηγίες στη ψευδοκυβέρνηση να κλιμακώσει τις αποφάσεις της, που ακυρώνουν επαφές, εκδηλώσεις/ οργανωμένες μεταβάσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και θρησκευτικές τελετές και προσκυνήματα.

Στο μεταξύ, σε σχέση με την εξαγγελία για τα μαρωνίτικα χωριά, δεν φαίνεται να έχουν γίνει βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες κινήσεις ενδέχεται να γίνουν όταν ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα που συζητούν Τουρκία και ψευδοκυβέρνησης. Επίσης, θέμα Αμμοχώστου δεν φαίνεται, επί του παρόντος να υπάρχει. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν, πάντως, την επίσκεψη στην περιοχή του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, συντονιστή για κυπριακές υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ, την περασμένη εβδομάδα και το άνοιγμα σε Τούρκους υπηκόους και «υπηκόους» του ψευδοκράτους, παραλίας στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: