Αυστηρές ποινές για τους “βανδαλιστές” μνημείων στο νέο Ποινικό Κώδικα: Τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση…




Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή για παράνομες πράξεις που αφορούν βανδαλισμούς μνημείων, προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έκανε δεκτή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, στον νέο Ποινικό Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί μαζί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έως το τέλος του έτους, η ποινή για τέτοιες πράξεις διπλασιάζεται, καθώς σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο κ. Κοντονής, εξήγησε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, οι οποίες έχουν παραδοθεί προς μελέτη και περαιτέρω επεξεργασία, ήδη έχει συσταθεί η τελική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα ελέγξει τα δύο νομοθετήματα για το ενδεχόμενο αντιφατικών διατάξεων και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η ψήφιση εκτιμάται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Η κυβέρνηση συμφωνεί για την αύξηση της ποινής στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως θα ψηφιστεί στο τέλος του χρόνου», διαβεβαίωσε ο κ. Κοντονής, διευκρινίζοντας ότι με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή θα τιμωρείται ο υπαίτιος αν το αντικείμενο της πράξης είναι πράγμα που συνέβη για κοινό όφελος, ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετούμενο σε δημόσιο χώρο ή αν η φθορά έγινε με φωτιά ή εκρηκτικές ύλες.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η ποινή αυξάνει. Αυτό που απομένει είναι να δικάζονται αυτοί και να μην αυστηροποιήσουμε απλώς, αν και ορθώς, τον Ποινικό κώδικα για να μείνει στο συρτάρι. Και κάποιος πρέπει επιτέλους να μπει φυλακή. Μόνο έτσι θα διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα πως όποιος βανδαλίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τιμωρείται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης. Επισήμανε πάντως πως τα περιστατικά βανδαλισμών έχουν αυξηθεί από τότε που διαλύθηκε η Ομάδα Δ καθώς – όπως είπε – λόγω της δράσης της είχε καταγραφεί σημαντική μείωση.
Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι το 2015 εκδικάστηκαν 16 τέτοιες υποθέσεις για τις τρεις από τις οποίες εκδόθηκαν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ το 2016 οι υποθέσεις ήταν 17 και τέσσερις οι τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

11/09/2017 20:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: