Άφησε έναν, έπιασε μια Γερμανίδα ο Ερντογάν: Άσχημο παιχνίδι Άγκυρας με Βερολίνο




Μια 49χρονη έγινε η πρώτη Γερμανίδα υπήκοος που προσήχθη σε δίκη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι υποστήριζε την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφεραν ότι η δίκη άρχισε χθες στην τουρκική πόλη Καραμάν και επισήμαναν ότι η γυναίκα αυτή είναι αντιμέτωπη με πολυετή κάθειρξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γυναίκα, την οποία δεν κατονόμασαν, έχει γεννηθεί στην Τουρκία αλλά ζούσε στη νοτιοδυτική Γερμανία επί 20 χρόνια και πλέον ενώ της δόθηκε γερμανική υπηκοότητα πριν από 15 χρόνια.

Είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2016 και αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο μετά τις πιέσεις που άσκησε το γερμανικό ΥΠΕΞ, αλλά δεν της επιτράπηκε να φύγει από τη χώρα, κατά τα δημοσιεύματα.

Νωρίτερα χθες η γερμανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι άλλος ένας γερμανός υπήκοος ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση στη νότια Τουρκία την περασμένη εβδομάδα αποφυλακίστηκε, αλλά του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan, ο άνδρας και η γερμανίδα σύντροφός του συνελήφθησαν ενώ έκαναν διακοπές στην Αττάλεια (Αντάλια). Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη αφού ανακρίθηκε.

Κατά την ίδια πηγή, το ζευγάρι συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για τον Γκιουλέν, αλλά και τη δράση κούρδων μαχητών στη Συρία.

Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία.

Η χθεσινή αποφυλάκιση σημαίνει ότι υπό κράτηση στην Τουρκία παραμένουν 10 γερμανοί πολίτες, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης.

Οι συλλήψεις τους συνέβαλαν στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο και οδήγησαν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να προτείνει την επανεξέταση των σχέσεων με την Τουρκία και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής γερμανικής εφημερίδας στην Τουρκία με διπλή υπηκοότητα, ο οποίος παραμένει στη φυλακή επί 200 ημέρες και πλέον.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

08/09/2017 05:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: