Τους οκτώ έφτασαν οι νεκροί στο Τέξας: Επί τόπου μεταβαίνει ο πρόεδρος Τραμπ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα στο Τέξας που έχει πληγεί από άνευ προηγουμένου πλημμύρες εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ, επιθυμώντας να επιδείξει την ενότητα της χώρας μπροστά σε αυτή τη «φοβερή τραγωδία».

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια ο Τραμπ δεν θα επισκεφθεί το Χιούστον που εξακολουθεί να απειλείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των υδάτων, αλλά θα μεταβεί στο δυτικό τμήμα του Τέξας για να επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές που έχουν γίνει στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Είμαστε μια αμερικανική οικογένεια, θα πολεμήσουμε μαζί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιθυμώντας να παρουσιαστεί ενωτικός, ένα ρόλο που δεν έχει καταφέρει να ενσαρκώσει εδώ και επτά μήνες που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα για να σώσουμε ζωές και ευχαριστούμε τους διασώστες και όλους όσοι συμμετέχουν στις προσπάθειες», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του επιπέδου των υδάτων αναμένεται στην Πολιτεία Τέξας που εξακολουθεί να πλήττεται από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων θυμάτων είναι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, η οποία πιστεύεται ότι πνίγηκε όταν το φορτηγάκι τους παρασύρθηκε από τα νερά στο Χιούστον.

Χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς, αστυνομικοί, διασώστες, αλλά και πολίτες προσπαθούν με ελικόπτερα, βάρκες και ειδικά φορτηγά να σώσουν τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ, η οποία έχει παραλύσει το Χιούστον.

Σε κάποιες περιοχές τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει περισσότερη βροχή από όση κανονικά καταγράφεται σε ένα χρόνο.

Η τροπική αυτή καταιγίδα, που είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει το Τέξας εδώ και 50 χρόνια, έπληξε πρώτα την πόλη Κόρπους Κρίστι την Παρασκευή.

Ωστόσο τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς η καταιγίδα κινείται αργά και θα συνεχίσει να προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Επιπλέον σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα) οι οποίες θα επιδεινώσουν τις πλημμύρες στο νοτιοανατολικό Τέξας και τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα», πρόσθεσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κάποιες περιοχές γύρω από το Χιούστον ίσως δουν επιπλέον 30 εκατοστά βροχή σήμερα, ανεβάζοντας σε 127 εκατοστά το συνολικό ύψος της βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές της πόλης.

29/08/2017 10:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: