Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κίνας και ζήτησε παρέμβαση προς την πλευρά της Β. Κορέας




Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, επανέλαβαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να προχωρήσουν σε βήμα για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Παρασκευή, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι Τραμπ και Σι συμφώνησαν επίσης πως η πρόσφατη υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Σι συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει την προκλητική και κλιμακούμενη συμπεριφορά της”, αναφέρεται επίσης.

Ο Λευκό Οίκος τονίζει πως “η σχέση ανάμεσα στους δύο προέδρους είναι εξαιρετικά στενή και ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, πως το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, κάλεσε την “αρμόδια πλευρά” να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Χθες Παρασκευή ο Τραμπ διατύπωσε μια νέα απειλή εναντίον της Βόρειας Κορέας λέγοντας πως οι αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές είναι “κλειδωμένες και οπλισμένες”, ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και παγκόσμιες δυνάμεις εξέφρασαν ανησυχία.

Ο Σι είπε στον Τραμπ πως είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο της Κίνας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

“Η αρμόδια πλευρά πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει λέξεις και πράξεις που παροξύνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο”, μετέδωσε η τηλεόραση παραφράζοντας τον Σι.

Η τελική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος πρέπει να γίνει πολιτικά μέσω συνομιλιών και η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ώστε να ασκήσουν πίεση για να υπάρξει η κατάλληλη έκβαση, πρόσθεσε ο Σι.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Τραμπ είπε στον Σι πως κατανοεί πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα.

Αν επιτεθούν θα το μετανιώσουν, διαμηνύει ο Τραμπ: Απειλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν, και πάει Ουάσιγκτον

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Reuters – Κίνα/ΠΕΚΙΝΟ 12/08/2017 09:51

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: