“Το παρατράβηξε η Τουρκία με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών σε στρατιωτική βάση…”




“Επτά (Γερμανοί) βουλευτές μπορούν να επισκεφθούν τη βάση του Ικονίου στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν πάντως διευκρινιστεί. Το ΝΑΤΟ προσέφερε στην τουρκική ηγεσία το ενδεδειγμένο πλαίσιο λύσης, ώστε να μην πληγεί το κύρος της. Αλλωστε η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί, εδώ και ημέρες, ότι ʻτο παρατράβηξεʼ…”.

Αυτό γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στην σχετική απαγόρευση της Αγκυρας να επισκεφτούν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και εκείνη του Ικονίου μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag).

Για το ίδιο ζήτημα η Süddeutsche Zeitung (SZ) σχολιάζει: “Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΝΑΤΟ απέφευγε να αναμιχθεί στη διμερή αντιπαράθεση των δύο μελών του, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτό ήταν εφικτό όσον αφορά την επίσκεψη βουλευτών στους γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ, καθώς εκεί οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) είχαν αναπτύξει δράση εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Στο Ικόνιο τα πράγματα είναι διαφορετικά”.

Παρά τις επίπονες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι “το κεντρικό πρόβλημα παραμένει: πρόκειται για τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό κράτος με προεδρικό πολίτευμα, μία μεταμόρφωση που συμβαδίζει με τη συνεχώς εντεινόμενη αποξένωση της χώρας από τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Αυτό έχει επιβλαβείς συνέπειες και για το ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται σε μία απλή επίσκεψη του στρατεύματος. Γι αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί με μία απλή επίσκεψη”.

09/08/2017 17:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: