«Εισβολή» φίλων του Ερντογάν, νέα τετελεσμένα: Επέλαση στα κατεχόμενα Τούρκων επιχειρηματιών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οικονομικές συναλλαγές, έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και διαπλοκή συνθέτουν το τοπίο στα κατεχόμενα, το οποίο στήνεται με τις πλάτες του ίδιου του Ερντογάν και δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Η «εισβολή» φίλων του Ερντογάν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου αποτελεί κοινό μυστικό, είναι όμως πρόδηλο ότι οι επιχειρηματικές δράσεις Τούρκων οικονομικών παραγόντων επηρεάζουν εν πολλοίς και τη διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό κατά τις συζητήσεις διαφόρων πτυχών.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δράσεις του καθεστώτος της Άγκυρας, σε Τουρκία και κατεχόμενα, Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πολιτικά και όχι μόνο φίλοι του κ. Ερντογάν, έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα αναλαμβάνοντας όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα. Για παράδειγμα, στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου ανέλαβαν σημαντικά έργα (πανεπιστήμιο, δρόμοι κ.λπ.) και ευελπιστούν να εξασφαλίσουν κι άλλα στη συνέχεια.

Σημειώνεται πως κατά τις συζητήσεις στα πλαίσια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά διαμήνυσε πως θα μπορούσε να συζητήσει επιστροφή μόνο μέρους της περιοχής της Μόρφου (αυτό προκύπτει και από τον χάρτη που κατέθεσαν τον Ιανουάριο στη Γενεύη). Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται επιστροφή ολόκληρης της πόλης, σίγουρα όχι της παραλίας ενώ είχαν τεθεί και όροι ως προς τις περιουσίες και έργα υποδομής. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε αναφορά και στο κτηριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, εμπλοκή των φίλων Ερντογάν υπάρχει και στο «έργο του αιώνα», τη μεταφορά του νερού (κατασκευή και διαχείριση).

Εκεί που έγιναν έργα υποδομής για το νερό, η τουρκική πλευρά αναφέρει πως η κυριότητα ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. Επενδύσεις έγιναν στον τουριστικό τομέα με ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχείων. Εμπλοκή υπάρχει και στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως τουρκικές εταιρείες παρουσιάζονται έτοιμες να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση των μαρωνίτικων χωριών αλλά και της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, εάν και εφόσον τα δύο αυτά «προγράμματα» προχωρήσουν.

Είναι προφανές πως η διάσταση αυτή ενισχύει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: