Η ετοιμότητα Αναστασιάδη για συνέχιση διαλόγου θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών, λέει ο Νικολάου




Η ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΓΓ των ΗΕ μας παρέχει την ευκαιρία να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ρήτρες, μελλοντικά δικαιώματα αναθεώρησης, χωρίς στρατεύματα και κηδεμόνες, είπε την Κυριακή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή Αντώνη Καφετζή και Βάσου Αγαθαγγέλου, που τελέστηκε στο Παραλίμνι, ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι «ενωμένοι οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας».

«Με ομόπνοες τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες, ας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις δικαίωσης του χειμαζόμενου από την τουρκική κατοχή λαού μας και αδιάσπαστοι και αποφασισμένοι να παραδώσουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μέλλον της σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο και ισότιμο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κράτος», είπε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ήρωες Βάσος Αγαθαγγέλου και Αντώνης Καφετζή αποτελούν υπόδειγμα αυταπάρνησης και επιτέλεσης του καθήκοντος και παραθέτοντας σύντομα τα γεγονότα της θυσίας τους, είπε πως το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου 1974 όταν το 336 Τάγμα Εθνοφυλακής έλαβε τη διαταγή εγκατάστασής του στον τομέα δεξιά του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ μέχρι και την οδό Λήδρας.

Ο Βάσος Αγαθαγγέλου, 25 μόλις ετών, γεννήθηκε στη Βατυλή και ήταν το ένα από τα πέντε παιδιά του Αγαθάγγελου και της Άννας Αγαθαγγέλου. Στις 20 Ιουλίου του 1974, ως γνήσιος πατριώτης, στο άκουσμα της τουρκικής εισβολής στο νησί μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας και κατατάγηκε ως έφεδρος στο 336 Τάγμα Επιστρατεύσεως Αμμοχώστου. Αφησε την τελευταία του πνοή στο πεδίο της μάχης, δείχνοντας το δρόμο του χρέους και της αποστολής προς την πατρίδα.

Ο Αντώνης Καφετζής ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Ανδρέα και της Παρασκευούς Καφετζή. Μόλις 20 χρονών, τη μαύρη μέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής προσέτρεξε στο ιερό καθήκον και κατατάγηκε στο 336 Τάγμα Επιστρατεύσεως στην Αμμόχωστο. Στις 17 Αυγούστου, πολεμώντας με αυταπάρνηση στον Άγιο Παύλο στην Λευκωσία, έπεσε μαχόμενος σε μια από τις πιο άνισες μάχες εκείνου του καλοκαιριού, υπακούοντας ευπειθώς στο πρόσταγμα του αείμνηστου λοχαγού του τάγματος Σταυριανάκου: «Είμαστε Ελληνες, ούτε βήμα πίσω».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης πως οι άνανδρες δολοφονίες των στρατιωτών μας μετά την εισβολή, τα γεγονότα του ‘96, ο Ισαάκ, ο Σολωμού και τα Στροβίλια αποτελούν υπόμνηση της τραγικής πραγματικότητας, ότι η Γραμμή που μας χωρίζει από τις 40 και πλέον χιλιάδες εισβολείς δεν είναι πράσινη, αλλά Καταπαύσεως του Πυρός και ότι αποτελεί τη ντροπιαστική ουλή που πρέπει να μας υπενθυμίζει τον βίαιο διαμελισμό και κατοχή της πατρίδας μας.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/08/2017 11:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: