Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Κύπρο από την Κομισιόν επειδή δεν έκλεισε ο Κοτσιάτης, ο θάνατος του 37χρονου Πολωνού στις Κεντρικές Φυλακές, οι κινήσεις του ψευδοκράτους για αναγνώριση, νέες μαρτυρίες και πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων, και η εξαίρεση μονογονιών πατέρων από την άδεια πατρότητας, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Απειλούμαστε με πρόστιμο 30 χιλιάδες ευρώ την ημέρα!», γράφει ότι λόγω των λανθασμένων ενεργειών που έγιναν γύρω από θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Κόσιης και του μη κλεισίματος της παράνομης χωματερής του Κοτσιάτη, υπάρχει κίνδυνος η Κομισιόν, όπως ανέφερε ο Υπ. Γεωργίας, να υλοποιήσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για επιβολή προστίμου στην Κύπρο ύψους 30.000 ευρώ την ημέρα. Σε άλλο θέμα για το σχέδιο επανεγκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει ότι στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια έχουν επανεγκατασταθεί 120 άτομα, ενώ εκκρεμούν άλλες τόσες αιτήσεις για εξέταση. Αλλού γράφει πως η ψευδοκυβέρνηση δίνει τακτικά και με μεγάλη ευκολία υπηκοότητες στους έποικους.

Υπό τον τίτλο «Σύστημα δικαιοσύνης με… τρύπες θανάτου» ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα για το θάνατο του 37χρονου Πολωνού στις Κεντρικές Φυλακές, αναφέροντας πως η σύλληψη έγινε την Πέμπτη, την ίδια ήμερα ο 37χρονος δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση χωρίς να ζητηθεί έστω μια έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αναφορικά με τις προσωπικές του συνθήκες. Σε άλλο θέμα, μια δότρια μυελού των οστών περιγράφει στον «Π» τη συγκλονιστική της εμπειρία. Αλλού δημοσιεύει οδοιπορικό του, σε κοινότητες και γράφει ότι έριξαν μαύρο λόγω κλεισίματος καταστημάτων ΣΠΕ.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Επιχειρούν και αναγνώριση» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε νέο βήμα του σχεδίου Β’ που έχουν θέσει σε εφαρμογή μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, με τη στήριξη της Άγκυρας και ότι επιδιώκει αναγνώριση ως θεσμός και ισότιμη μεταχείριση από διεθνή βήματα, επικοινωνία και επαφές. Αλλού γράφει ότι σε βάθος 3.300 μέτρων -δηλαδή 1.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού- έφτασε η γεώτρηση του West Capella στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό 1» στο τεμάχιο 11 των Total-ENI. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη ζωή τους κορώνα – γράμματα παίζουν καθημερινά ο οδηγοί οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν με τα οχήματά τους στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας από την έξοδο του Κόρνου.

Με τίτλο «Μαρτυρία – σοκ για Τ/κ αγνοουμένους», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι συγκλονιστικές μαρτυρίες και αξιόπιστες πληροφορίες οδηγούν σε νέα εκσκαφή για εντοπισμό οστών Τουρκοκύπριων αγνοουμένων του 1963 και ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χ», η ΔΕΑ κατέχει μαρτυρία, η οποία αξιολογήθηκε ως βάσιμη και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν εκσκαφές σε συγκεκριμένη περιοχή της Μιας Μηλιάς. Αλλού γράφει «τραγικά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να απεκδύεται εκ νέου των ευθυνών του». Σε άλλο θέμα γράφει ότι γερασμένα αυτοκίνητα διαθέτει η Κύπρος και ότι μελετάται σχέδιο απόσυρσης για την επόμενη χρονιά.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Κανένα επίδομα βοήθειας για μονογονείς πατέρες» στο κύριο της θέμα, γράφει για ρωγμές στο νόμο για την άδεια πατρότητας, με τους κρατικούς αξιωματούχους να υπερασπίζονται τις πρόνοιες του νόμου και κοινωνικές ομάδες να δηλώνουν ότι ο νόμος αφήνει εκτός τους μονογονείς πατέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως εάν περάσει ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι δήμοι διορθώσουν τα οικονομικά τους το κράτος θα τους βοηθήσει αυξάνοντας τη χορηγία που λαμβάνουν. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία νεογέννητων χελωνών και γράφει ότι η Κυβέρνηση εξέδωσε αυστηρές οδηγίες για τους επισκέπτες στις παραλίες της Λάρας και της Τοξεύτρας στον Ακάμα, για να προστατεύσει τις περιοχές όπου εκκολάπτονται οι χελώνες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: