Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο Κυριακάτικος Τύπος δεν δίδει μεγάλη βαρύτητα στο Κυπριακό, αλλά με διαφορετική θεματολογία στα πρωτοσέλιδα κάνει αναφορά από την τοποθέτηση μηχανών για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τα αμερικανο-βρετανικά σχέδια αναβάθμισης της επικοινωνίας τους, μέχρι την ανάπτυξη της Μόρφου, το θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας και τα ποδοσφαιρικά τηλεοπτικά δικαιώματα της Cyta. Θέματα για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων αναδεικνύονται επίσης σε πολλές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Είναι και αυτή μια επανάσταση» γράφει για σημαντικό βήμα για την προστασία των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών και αναφέρει ότι από το Σεπτέμβριο θα παρέχονται σε χρήστες μέσω αυτόματων μηχανών, δωρεάν σύριγγες και άλλα απαραίτητα. Οι μηχανές έχουν ήδη τοποθετηθεί στα νοσοκομεία όλων των επαρχιών. Αλλού δημοσιεύει οδοιπορικό της εφημερίδας στην κατεχόμενη Τηλλυρία και μίλησε με Τ/κ της Λεύκας, του Λιμνίτη και από αλλού για την περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ψάχνει την ηθική δικαίωση και θα μιλήσει με στοιχεία το επόμενο διάστημα και πως άλλος από το ΑΚΕΛ έπρεπε να μπει στη φυλακή.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Νέο σχέδιο Μόρφου γιοκ» γράφει ότι αυτό δείχνουν οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς και πως η ανάπτυξη της κωμόπολης προχωρεί με τ/κ αλλά και τουρκικά κεφάλαια, προσθέτοντας επίσης ότι πολύ πιο προσεκτικές θα είναι οι κινήσεις που θα γίνουν για το Βαρώσι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα ερευνητικά κέντρα και τις εταιρείες του Πανεπιστημίου Κύπρου γράφοντας ότι σημαντικό βήμα θα είναι η παραχώρηση δικαιώματος στα δημόσια πανεπιστήμια για συμμετοχή στο επιχειρείν. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνου Πετρίδη στην εφημερίδα για τον επενδυτικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, τις συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων και άλλα.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «’Μεγάλος αδερφός’ στις Βάσεις» γράφει ότι υποθαλάσσια καλώδια έστρωσαν στην ΑΟΖ οι ΗΠΑ και πως οι Βρετανοί χτίζουν υποδομή στις Βάσεις, χρησιμοποιώντας την Κύπρο για την αναβάθμιση των μηχανισμών επικοινωνίας. Αλλού γράφει ότι από την πίσω πόρτα θα γίνει η εναρμόνιση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ αναφέρεται σε επικίνδυνο παιχνίδι της Κομισιόν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Ισπανοί αντιστέκονται στην τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Στη μέγγενη αντιδράσεων η CYTA» γράφει ότι αύριο συνεδριάζει το ΔΣ της Αρχής για το ζήτημα των τηλεοπτικών ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων, όπου θα γίνει αναφορά και στις αντιδράσεις άλλων σωματείων και της Ομόνοιας. Αλλού γράφει ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος αναφέρθηκε στην εφημερίδα στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και περιγράφει πώς ήταν η εμπειρία του εκεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το παπουτσόσυκο είναι από τις πλέον κερδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες για να προωθηθούν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Προφάσεις για εγκλήματα κατά αγνοουμένων» γράφει ότι η απάντηση Ακιντζί στην έκκληση της εφημερίδας για διάσκεψη για τους αγνοούμενους και την 18μηνη καθυστέρηση στην Άσσια είναι διάτρητη. Αλλού αναφέρεται σε χαρτογράφηση της εκλογικής αναμέτρησης στα κατεχόμενα, με τα πολιτικά κόμματα να προετοιμάζονται για τις «εκλογές» του 2018. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ΑΟΖ είναι πλήρως θωρακισμένη.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» με τίτλο «Γεννηθήτω φως» γράφει ότι η κυβέρνηση περιμένει κίνηση από Γκουτέρες και αναφέρεται σε αναμονή έως τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε όλο και πιο βαθιά ισλαμοποίηση στα κατεχόμενα. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη μέλους της οργάνωσης Hope for Children για τη βοήθεια προς τους άπορους μαθητές ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Ανάπτυξη στο…’πιάτο’ των Προεδρικών» γράφει για ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα υπό το βάρος του προεκλογικού και πως Διοικήτρια της ΚΤ και Δημοσιονομικό Συμβούλιο συστήνουν αυτοσυγκράτηση. Αλλού γράφει για τα χαμένα δις της άμυνας και τις ευθύνες της πολιτείας για το τί έγιναν τα χρήματα από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα από το 1984. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πως από την ομοφωνία του 1989 στο Εθνικό Συμβούλιο φτάσαμε στο κοινό ανακοινωθέν του 2009.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία “Sunday Mail” με τίτλο «Η προεκλογική ξεκίνησε στο Τρόοδος» αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Υπουργικό σε αναζήτηση μεγάλων «κερδών», από τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, σχεδιάζουν το μέλλον. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ που θα προσελκύσει εκατομμύρια θεατές τη Δευτέρα. Αλλού αναφέρει ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί για τις ληστείες σε υποκαταστήματα του Συνεργατισμού που διαπράχθηκαν αυτόν το μήνα.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/08/2017 11:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: