Η επανέναρξη των συνομιλιών για Κυπριακό, δεν είναι αυτοσκοπός, τονίζουν οι Οικολόγοι




“Η περίοδος που κλείνει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, έχει ήδη αφήσει αρνητικές παρακαταθήκες, που όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσπαθεί να ανατρέψει, θα διευρύνονται”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

“Τόσο η αποδοχή των Πενταμερών Διασκέψεων, όσο και οι πρόσφατες υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, παρά τα διαρκή μας αιτήματα για έγγραφη απόσυρση τους, κινδυνεύουμε να αποτελέσουν το σημείο επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ιδίως μάλιστα την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει παντού έτοιμος να επαναρχίσει τις συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

“Εσχάτως, ο κ. Άιντα αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -και οι δύο υπέρμαχοι των συνομιλιών απούσας της κοινωνίας- ανακάλυψαν το σημαντικό ρόλο που αυτή πρέπει να επιτελέσει για να φτάσουμε σε λύση. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε αυτή την αλλαγή στάσης και περιμένουμε τη συνεπαγόμενη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων του προηγούμενου διαστήματος. Αν αυτό δε συμβεί, απλά αμφότεροι μας κοροϊδεύουν. Επιτέλους, η κοινωνία πρέπει να έχει πλήρη γνώση όσων λαμβάνουν χώρα στις συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι εμείς από το 2014 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μια κοινωνικά συμμετοχική διαχείριση του Κυπριακού η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Εμείς επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά, πως το πλαίσιο Γκουτέρες, αν και σε θετική κατεύθυνση σε ότι αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, περιέχει σημαντικά αρνητικά στοιχεία, θέση που έχει εκφραστεί με τον πλέον θεσμικό τρόπο από τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη. Η χρήση του πλαισίου Γκουτέρες για βεβιασμένη επανέναρξη των συνομιλιών, με τους ίδιους όρους και την κοινωνία απούσα -ιδίως μάλιστα χωρίς να διαφανεί οποιαδήποτε αλλαγή από την τουρκική πλευρά- μας οδηγεί με βεβαιότητα σε νέους εκβιασμούς προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη αν επιτρέψει, ή ακόμα χειρότερα συμβάλλει, στο να συμβεί κάτι τέτοιο”, καταλήγουν.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/08/2017 13:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: