Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει από τον Μάιο για πιθανό τρομοκρατικό πλήγμα στη Βαρκελώνη




Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει από τον Μάιο την Ισπανία για τον κίνδυνο να πραγματοποιηθεί επίθεση στην Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, όπου στις 17 Αυγούστου τζιχαντιστής σκότωσε 14 πεζούς, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας El Periodico de Cataluna.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει το φαξ ενός μηνύματος στα αγγλικά, το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (National Counterterrorism Center, NCTC), που συνδέει κυρίως τη CIA, την αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, και την ομοσπονδιακή αστυνομία FBI, είχε απευθύνει αυτή την προειδοποίηση στην ισπανική υπηρεσία πληροφοριών CNI, στην ισπανική αστυνομία και στη Mossos d’ Esquadra, την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας.

«Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για τις οποίες δεν είναι γνωστό κατά πόσον αληθεύουν και οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη Μαΐου 2017 αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) πρόκειται να πραγματοποιήσει αδιευκρίνιστες τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού εναντίον πολυσύχναστων τουριστικών τοποθεσιών στη Βαρκελώνη και ιδιαίτερα στην οδό των Ράμπλας», αναφέρεται στο κείμενο που η Periodico αποδίδει στο NCTC.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της CNI αρνήθηκε «να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επικοινωνίες με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών».

Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών δεν είχε απαντήσει σήμερα το πρωί στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένα άλλο μέσο ενημέρωσης, ο ραδιοσταθμός Cadena SER, επικαλέσθηκε σήμερα «πηγές στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», σύμφωνα με τις οποίες το έγγραφο που δημοσιεύεται από την El Periodico είναι αυθεντικό.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

31/08/2017 12:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μαδρίτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: