Δεν θα παρουσιάσω λύση στο λαό αν δεν θεωρώ ότι είναι προς όφελός του, λέει ο Αναστασιάδης




O Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει λύση αν δεν θεωρεί ότι είναι προς όφελός του κυπριακού λαού.

«Γνοιαζόμαστε πριν και πάνω από όλα για να δούμε επιτέλους το εθνικό μας πρόβλημα να αντιμετωπίζεται κατά τρόπο όπως και η ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος,” είπε, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Σε χαιρετισμό του στο φεστιβάλ «Διονύσια» στο Στρουμπί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «είμαι έτοιμος για συμβιβασμούς αν αισθάνομαι ότι η χώρα μας είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ότι δεν ελέγχεται και δεν θα ελέγχεται από την Τουρκία, ότι θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας,» προσθέτοντας πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινήθηκε.

Οφείλω, σημείωσε, «να ομολογήσω και γνωρίζω πως είναι πολλοί αυτοί που έχουν απογοητευτεί από τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν χάρη απλά μιας μορφής λύσης, που θα κατέρρεε την επομένη, απλώς να έρθει πίσω και να πει, “πετύχαμε μια λύση που στο τέλος τους μόνους που θα εξυπηρετούσε είναι εκείνους που ήθελαν μόνιμη στρατιωτική παρουσία, μόνιμη στρατιωτική βάση, μόνιμα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.”

Αυτό, υπέδειξε, “είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αρχές, με την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα”.

Συνεπώς, διαβεβαίωσε, “θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί θέλουμε επανενωμένη την πατρίδα μας, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία”.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του, η Κυβέρνηση κατόρθωσε, μέσα από μια πειθαρχημένη πολιτική και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις θυσίες του λαού, να ανακάμψει και να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 3.5% του ΑΕΠ.

Ελπίζω να το ξεπεράσουμε, είπε, σημειώνοντας πως “κάτι που μας δίνει την ευκαιρία για να επανέλθουμε, ως το κράτος έχει υποχρέωση, σε έργα υποδομής, σε έργα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών όπως είναι ο δρόμος Στρουμπιού – Πολεμίου, που από χρόνου ξεκινά η κατασκευή του”.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, “η έγνοια μας για την κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για αυτό και μια σειρά έργων έχουν ήδη εκτελεστεί ή προγραμματίζονται όπως είναι η παραδοσιακή πλατεία τόσο του Πάνω όσο και του Κάτω Στρουμπιού, τα οποία έχουν ενταχθεί στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα διατεθούν 243 εκ. ευρώ για έργα στην ύπαιθρο και αυτό, ανέφερε, είναι πάρα πολύ σημαντικό πέραν από τις υπόλοιπες επενδύσεις που γίνονται από πλευράς του κράτους.

Σε σχέση με το Φεστιβάλ, ανέφερε πως διατηρώντας την παράδοση που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, αυτή η πολιτιστική γιορτή του σταφυλιού και του κρασιού έχει φέτος εμπλουτιστεί με την ανάδειξη επιπλέον αγροτικών προϊόντων, αποτελώντας έτσι μία εξαιρετική πρωτοβουλία -εχέγγυο της οργανωμένης προβολής του τοπικού πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των προϊόντων αυτών.

Πρόσθετα, πραγματοποιούμενη σε μία περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, με τα παράλληλα καλλιτεχνικά θεάματα που έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να απολαύσουν, το φεστιβάλ συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης, της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, τονώνοντας ταυτόχρονα και την τοπική αγορά.

Το Φεστιβάλ, είπε, αποδεικνύει την άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία του Στρουμπιού και των κατοίκων του, με την καλλιέργεια οινοποιήσιμων αμπελώνων και την παραγωγή άριστης ποιότητας κρασιών.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, είπε, “που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής του φεστιβάλ «Διονύσια», για να εγκαινιάσω και να χαιρετίσω τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ”.

Ακολούθως συνεχάρη τον Πρόεδρο, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, την Επιτροπή Διοργάνωσης του φεστιβάλ, και καλωσόρισε και την ΝΕΠΟΜΑΚ που βρέθηκε – όπως είπε – στο Στρουμπί χάρη στις ενέργειες του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου για το Συνέδριο των Αποδήμων μας.

«Χαίρομαι γιατί πραγματικά η νεολαία μας που είναι η συνέχιση της εκπροσώπησής μας στο εξωτερικό βρίσκεται απόψε εδώ”.

«Η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί παρά την απόδειξη του ότι νοιάζομαι και θα συνεχίσω να νοιάζομαι για τον κόσμο μας, για το καλό της πατρίδα μας, για το καλό όλων”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το κοινοτικό συμβούλιο Στρουμπιού απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμνηστικά δώρα, τιμητική πλακέτα, εικόνα με την Παναγία του Τρύγου από λαϊκή ζωγράφο, συλλεκτικό κρασί – Καμαντένερα για τα 40 χρόνια, τα βιβλία «Αλέξανδρος ο Μέγας – Πρώην και προϊστορική Κύπρος – Μελέτες και προβληματισμοί» και «Στρουμπί ένα κεφαλοχώρι της Πάφου», με συγγραφείς τον Χρυσόστομο Σοφιανό και την Κλεοπάτρα Σοφιανού, και οι δύο από το Στρουμπί.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Ε. Σοφιανού στη φοιτήτρια Κλαύδια Κυριάκου, άριστης επίδοσης του ΤΕΠΑΚ.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 20/08/2017 08:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: