Δάνειο 55 εκατ. δολαρίων από την EBRD για χρηματοδότηση γυναικών επιχειρηματιών στην Τουρκία




Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αυξάνει τη χρηματοδότηση προγράμματος για γυναίκες επιχειρηματίες στην Τουρκία, δίνοντας ένα νέο δάνειο ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική εμπορική τράπεζα QNB Finansbank, η οποία θα διαθέσει τα χρήματα αυτά για δανειοδότηση επιχειρήσεων τις οποίες έχουν ή διαχειρίζονται γυναίκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EBRD, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματός της για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην Τουρκία ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται, προκειμένου να διευρύνουν τις τραπεζικές υπηρεσίες προς γυναίκες επιχειρηματίες, η EBRD και δωρητές – η κυβέρνηση της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση – θα παρέχουν επίσης κάλυψη κινδύνου πρώτης απώλειας ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ως στόχο να καταστήσει τα δάνεια λιγότερο επικίνδυνα και ως εκ τούτου πιο προσιτά.

Οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής μπορούν επίσης να λάβουν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού επιχειρηματικές συμβουλές από ντόπιους και διεθνείς εμπειρογνώμονες και να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, καθοδήγηση, δικτύωση και άλλες υπηρεσίες που θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την επιχειρηματικότητά τους.

Το πενταετές δάνειο είναι το δεύτερο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της EBRD με την QNB Finansbank, που αφορά τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Στις 17 χώρες στις οποίες το πρόγραμμα είναι ενεργό, η Τράπεζα έχει διαθέσει πέραν των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόγραμμα για τις γυναίκες επιχειρηματίες στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών επιτυχίας σε αυτές. Βοηθά τις ντόπιες εμπορικές τράπεζες να κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές ανάγκες των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες, που στην Τουρκία όπως και σε άλλες χώρες συχνά έχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία και ως εκ τούτου θεωρούνται ότι ενέχουν ένα μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχεδόν 14 χιλιάδες επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες στην Τουρκία έχουν λάβει δάνεια ύψους 650 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (190 εκατομμύρια ευρώ) από την έναρξη αυτού του πλαισίου το 2014, μέσω πέντε τραπεζών. Πέραν του 40% αυτών των επιχειρήσεων έχουν την έδρα τους εκτός των κύριων εμπορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης, της `Αγκυρας και της Σμύρνης.

Επιπρόσθετα σχεδόν τέσσερις χιλιάδες γυναίκες επιχειρηματίες και διευθυντές έχουν επωφεληθεί από μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, που περιλαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη από προσοντούχους ντόπιους συμβούλους και διεθνείς εμπειρογνώμονες και τη συμμετοχή σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, δραστηριότητες δικτύωσης και υπηρεσίες καθοδήγησης.

Αυτά τα σχέδια έχουν υποστηριχτεί με συνολικά 38 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση από την τουρκική Κυβέρνηση και την Ε.Ε.

Ο Διευθυντής της EBRD, Ζαν – Πάτρικ Μαρκέτ, εξέφρασε ικανοποίηση για την επέκταση του προγράμματος, που αποτελεί, όπως είπε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως οι διεθνείς θεσμοί και οι τοπικές αρχές μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να επιφέρουν αποτελέσματα που να έχουν αντίκτυπο. Διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν θα φεισθούν οποιαδήποτε προσπάθειας προκειμένου να διασφαλίσουν πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, καθώς βλέπουν να υπάρχει συνεχής ζήτηση για χρηματοδότηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες από επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες.

Ο Τεμέλ Γκουζέλογλου, CEO της QNB Finansbank, εξέφρασε εκτίμηση για τη συνεργασία με την EBRD “της οποίας οι αξίες είναι σύμφωνες με τις δικές μας”. Είπε πως στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για γυναίκες επιχειρηματίες έχουν προσφέρει στήριξη από το 2015 σε 6170 γυναίκες επιχειρηματίες, με τα δάνειά τους να ανέρχονται σε 246 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Μέχρι σήμερα η EBRD έχει επενδύσει σχεδόν 9,5 δις ευρώ σε διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας, με το 97% των επενδύσεων να αφορούν τη στήριξη της ανάπτυξης των ιδιωτικών εταιρειών.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/08/2017 17:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: