Απαξιώνουν τις ΗΠΑ οι Τούρκοι: Προχωρούν σε “ανίερη” συμμαχία με Ιράν και Άσαντ κατά των Κούρδων




Απαξίωση! Μόνο η λέξη αυτή μπορεί να περιγράψει την τουρκική συμπεριφορά έναντι της προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Άδανα, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, γενικότερα.

Η Λίντα Στιούαρτ Σπεχτ, είναι πρόξενος των ΗΠΑ στα Άδανα και εναγωνίως προσπαθεί, από τον Μάρτιο, να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους της περιοχής, εις μάτην…

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν προτιμούν την ξανθιά Αμερικανίδα πρόξενο. Αντ’ αυτής μάλιστα συναντώνται με αξιωματούχους από το Ιράν και τη Ρωσία!

«Υποβάλαμε αίτημα να συναντηθούμε με Τούρκους αξιωματούχους, αλλά αυτοί αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά. Είμαι απογοητευμένη που δεν μπορώ να δω αξιωματούχους η άποψη των οποίων θα μας διαφωτίσει για την περίπλοκη κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, του Ντιγιαρμπακίρ περιλαμβανομένου, για την οποία ενδιαφερόμαστε», δήλωσε η Σπεχτ.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Γκαζιαντέπ, της Σαλινούφρα και του Ντιγιαρμπακίρ δεν εμφανίστηκαν στα προγραμματισμένα ραντεβού με την Αμερικανίδα διπλωμάτη…

Την ίδια ώρα όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου αρχηγού ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γερασίμοφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, με αντικείμενο, τι άλλο, την Συρία.

Και ο αρχηγός του Ιρανικού γενικού επιτελείου όμως, στρατηγός Μοχάμεντ Μπαγκερί, επισκέφτηκε την Τουρκία, επικεφαλής αντιπροσωπείας Ιρανών αξιωματούχων που συναντήθηκε με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Οι επισκέψεις αυτές, σε μια περίοδο όξυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, λόγω Κούρδων, προφανώς δεν μπορούν να χαροποιούν την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά της η Άγκυρα είναι εμφανώς δυσαρεστημένη από τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού αντιπροσώπου της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία σχετίζεται με παρακλάδια της αλ – Κάιντα στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν δυνάμεις τους στο Ιντλίμπ, βάσει συμφωνίας αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Συρία. Φυσικά η Άγκυρα διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στους Κούρδους του PYD/YPG που μάχονται στην Συρία και τους οποίους η Τουρκία συνδέει με το ΡΚΚ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει θετικότερη την στάση της Ρωσία έναντι της Άγκυρας σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ. Αν και η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει πως η βοήθεια προς τους Κούρδους δόθηκε για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από τους τζιχαντιστές, τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι Κούρδοι με τα αμερικανικά όπλα θα επιχειρήσουν στις περιοχές που οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους αντάρτες «απελευθέρωσαν» κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο στην Συρία. «Τα στρατεύματά μας είναι έτοιμα και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα», είπε.

Η κατάσταση στην Συρία αλλά και το Ιράκ, ενόψει του κουρδικού δημοψηφίσματος αυτονομίας, αν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί, θα υποχρεώσει την Τουρκία να κινηθεί στη Μέση Ανατολή, πιθανόν σε συνεργασία με το Ιράν, αλλά ακόμα και συμμαχώντας με τον διάβολο, δηλαδή το καθεστώς Άσαντ.

Κοινός αντίπαλος Τούρκων, Ιρανών και Σύρων είναι οι Κούρδοι. Η Ρωσία ως σύμμαχος Άσαντ και Ιράν, δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα των συμμάχων της και να στηρίξει τους Κούρδους. Άγκυρα και Τεχεράνη έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, πως δεν θέλουν το κουρδικό δημοψήφισμα, αφήνοντας και έμμεσες απειλείς.

Αν τελικά το δημοψήφισμα διεξαχθεί και οι Κούρδοι του Ιράκ, σε πρώτο χρόνο, κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, είναι δεδομένο ότι οι Κούρδοι της Συρίας, πρώτοι, και της Τουρκίας και του Ιράν, κατόπιν, θα επηρεαστούν, στην χειρότερη περίπτωση, ή θα ακολουθήσουν στην καλύτερη, το παράδειγμα των ομογενών τους του Ιράκ.

Το ενδεχόμενο αυτό το τρέμουν Άγκυρα, Τεχεράνη και Δαμασκός διότι θα θέσει τους όρους του εδαφικού ακρωτηριασμού των κρατών τους και θα επιχειρήσουν, με κάθε μέσο και τρόπο, να το αποτρέψουν, καταφεύγοντας ακόμα και στη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η ΠΗΓΗ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: