Ζημιές και ευκαιρίες για να βρεθούμε μπροστά: Η Τουρκία αγάπησε ξαφνικά τις συμφωνίες της Ζυρίχης




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Στην πολιτική κρινόμαστε πρωτίστως από την διορατικότητα, δηλαδή, την ικανότητα να προβλέπουμε σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες φροντίζουμε εκ των προτέρων.

Στο Κυπριακό, για χρόνια αναδεικνύουμε την σημασία της ασφάλειας σε συνάρτηση με τα κατοχικά στρατεύματα και το διεκδικούμενο επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας. Πρόκειται για θεμελιακό ζήτημα. Χωρίς ασφάλεια, τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα.

Για χρόνια, με παρεμβάσεις μου αναφέρομαι σε «ευκαιρία να βρεθούμε αρκετά βήματα μπροστά» (ήταν τίτλος άρθρου μου). Πέραν νομικών γνωματεύσεων που απέκλειαν στρατιωτικό επεμβατικό δικαίωμα, η Τουρκία επικαλέστηκε για να εισβάλει μονομερώς την Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960. Η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε, η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η τουρκική κατοχή κατέστη παράνομη αφού παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960 σε ένα κυρίαρχο κράτος.

Ειδικά, η συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών του 1960.

Την στέρεη θέση για κατάρρευση τυχόν επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας, υιοθέτησαν από το 1974 οι Κυβερνήσεις Κύπρου-Ελλάδας και επανέφερε στο προσκήνιο ο Έλληνας Υπ. Εξ. στην πρόσφατη φάση των διαπραγματεύσεων. Για κατάρρευση του συστήματος εγγυήσεων προ δεκαετιών όσον αφορά την Τουρκία, αναφέρθηκε και ο Κύπριος Υπ. Εξ. (συνέντευξη εντός 2016), ο Αλ. Μαρκίδης κ.ά. Αλλά, από το 2004 μέχρι σήμερα, Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία διατηρεί και σήμερα αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα!

Πως γίνεται η Τουρκία να διατηρεί σήμερα επεμβατικό δικαίωμα βάσει συμφωνίας που η ίδια κατάφωρα παραβιάζει για δεκαετίες, είναι ανεξήγητο. Επιπλέον, είναι αδιανόητο πως η προσέγγισή τους συμβάλει στην εξεύρεση λύσης που αποκόπτει την Κύπρο από τον έλεγχο της Τουρκίας.

Η πρόταση για επίσημη κατάργηση όλων των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων δεν διαγράφει την διαφορά που παραμένει εντός του στρατοπέδου μας την επόμενη μέρα του ναυαγίου. Άλλο η στέρεη θέση ότι η Τουρκία απώλεσε ντε φάκτο τυχόν επεμβατικό δικαίωμα και άλλο διαπραγμάτευση με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα που θα πρέπει να πειστεί να εγκαταλείψει. Άλλο η επαναφορά επεμβατικού δικαιώματος (επαναφορά εξυπακούει κάτι έχει ήδη εκλείψει) και άλλο διατήρηση στο μέλλον (διατήρηση εξυπακούει ότι αναγνωρίζουμε την σημερινή ισχύ του). Η αποτυχία επίσημης συμφωνίας πλήρους κατάργησης των εγγυήσεων, όπως συνέβηκε τώρα, αφήνει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Πάντως, η Τουρκία επιμένει ότι οι επεμβάσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως! Η διαχρονική γραμμή Κύπρου-Ελλάδας προβάλει ότι τυχόν επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας καταργήθηκε λόγω των ενεργειών της με την συνεχιζόμενη κατοχή από τουρκικά στρατεύματα. Θα ήταν ενδιαφέρον, Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου που αναγνωρίζουν σήμερα στην Τουρκία αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960, να απαντήσουν.

Χάθηκε η ευκαιρία να τεθεί επίσημα ενώπιον του ΟΗΕ και στην παρουσία της ΕΕ ένα καθοριστικό ζήτημα, αλλά εντός ΕΕ η δυνατότητα υπάρχει. Οι Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ δεν επιτρέπουν επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, ούτε παράνομα κατοχικά στρατεύματα εντός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ.

Άλλη τεράστια ζημιά, αποτελεί η αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο περιουσιακό ότι, για τις Ελληνοκυπριακές περιουσίες που θα τεθούν υπό Τ/κ διοίκηση, πρώτο λόγο θα έχει κατά σχεδόν 100% ο σημερινός παράνομος χρήστης. Αυτό εξωθεί σε ραγδαία επέκταση σφετερισμού Ελληνοκυπριακών περιουσιών/γης, προσβλέποντας σε νομιμοποίηση στο μέλλον μέσω τέτοιας πρόνοιας. Αν «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», δεν μπορεί να το προβάλει εκείνος που τα αποδέχτηκε. Αυτά διδάσκει ο ορθολογισμός.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: