Τροχοπέδη στη λύση του Κυπριακού οι τουρκικές προκλητικές επιδιώξεις, λέει ο Συλλούρης




Οι προκλητικές επιδιώξεις της Τουρκίας και η προσήλωσή της σε επεκτατικούς στόχους λειτουργούν ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να μας απομακρύνουν από τον στόχο μας οι όποιες δυσκολίες και εμπόδια εμφανίζονται στον δρόμο μας.

Ο κ. Συλλούρης μιλούσε στο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο του Οικονόμου Δοσίθεου, ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Τούρκους μαζί με τους εθνομάρτυρες της 9ης Ιουλίου 1821, το οποίο τελέστηκε στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτίνουμε φόρο τιμής και εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό μας προς τον Οικονόμο Δοσίθεο, καθώς και στους λοιπούς ιεράρχες, ηρωομάρτυρες της φυλής μας, οι οποίοι διατήρησαν ακλόνητη την πίστη τους στις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μέχρι τέλους», προσθέτοντας ότι «η 9η Ιουλίου 1821 είναι ημερομηνία σταθμός και αποτελεί ένδειξη αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία».

Σημείωσε ότι «η ιστορία ξετυλίγεται για άλλη μια φορά μπροστά μας ως πηγή παραδειγματισμού και ως ένα ύψιστο μάθημα ζωής. Δύο σχεδόν αιώνες μετά από τη μαύρη εθνική σελίδα της 9ης Ιουλίου 1821, η πατρίδα μας αναμετριέται ακόμα με την τουρκική αδιαλλαξία και παλεύει να απαλλαχτεί από τις συνέπειες της εισβολής και της άνομης κατοχής των εδαφών μας».

Την παρούσα χρονική στιγμή, πρόσθεσε, «οι συνομιλίες και οι διαδικασίες περί επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στόχος της κυπριακής ηγεσίας αλλά και κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η διασφάλιση των συνόρων μας, η εδαφική ακεραιότητα του κράτους μας και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, τα οποία αποτελούν απαραβίαστα δικαιώματά μας. Εντούτοις, οι προκλητικές επιδιώξεις της Τουρκίας και η προσήλωσή της σε επεκτατικούς στόχους λειτουργούν ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για δίκαιη λύση του Κυπριακού».

«Η διεκδίκηση, επίτευξη και εφαρμογή μιας βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης», συνέχισε, «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας. Παράλληλα, μια λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος έχει προοπτικές για ανάπτυξη του νησιού μέσα σε κλίμα ευημερίας. Πρέπει ωστόσο να αντιληφθούμε ότι η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Στην πραγματικότητα, εξαρτάται απολύτως από την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν και να μας απομακρύνουν από τον στόχο μας οι όποιες δυσκολίες και εμπόδια εμφανίζονται στον δρόμο μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση του οτι « η αναβάθμιση του υφιστάμενου κράτους μας, ο εκσυγχρονισμός των κρατικών μηχανισμών, των θεσμών αλλά και του κράτους εν γένει σε όλα τα επίπεδα, είναι προϋποθέσεις που δύνανται να καταστήσουν την Κύπρο ένα πρότυπο ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος. Είναι επίσης προϋποθέσεις που μπορούν να ισχυροποιήσουν και να ενισχύσουν τη διπλωματική ισχύ της Κύπρου. Και αυτή η επιδίωξη εναπόκειται καθαρά στη δική μας συμβολή και η ευθύνη, γι’ αυτό επιμερίζεται στους ώμους όλων μας ανεξαιρέτως».

«Όσα και αν αλλάζουν με το πέρας των χρόνων και των αιώνων, αυτό που πρέπει να διατηρείται αμετάβλητο και αμετακίνητο πρέπει να είναι η εθνική συνείδηση, τα ανόθευτα πατριωτικά αισθήματα και η συνεχής επαγρύπνηση για αγώνα και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας», είπε.

Επεσήμανε ότι «τα ιστορικά βιώματα του παρελθόντος, ειδικότερα στις περιπτώσεις αυτές της υπέρτατης θυσίας, αποτελούν δίδαγμα για τις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα χρέος για τη δική μας συμβολή στο ιστορικό οικοδόμημα της φυλής και του έθνους μας. Η κατοχύρωση των ιδανικών μας και η πίστη στις αξίες μας, αποτελούν τα σημαντικότερα εχέγγυά μας».

«Αιωνία ας είναι η μνήμη του Οικονόμου Δοσίθεου και των εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου. Ας δικαιωθεί η θυσία τους με τη λύση του εθνικού μας προβλήματος και με τη χάραξη μιας καινούριας εποχής για την πατρίδα μας, σε κλίμα ελευθερίας, ισοπολιτείας και δικαιοσύνης, για την επιβίωση του Ελληνισμού», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – ΓΤΠ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/07/2017 11:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: