Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, ανακοίνωσε η Άγκυρα




Μια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella”, που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει και πάλι. “Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα έναντι αυτής της μονομερούς ενέργειας”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικρίνοντας την έναρξη γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος Υπουργός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Γκαμπίας στην Άγκυρα, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για ανειλικρίνεια στο Κραν Μοντάνα.

“Εμείς ενώ διεξήγαμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είδαμε η ε/κ πλευρά να φέρνει πλοίο στην περιοχή για εργασίες γεώτρησης. Είναι δείγμα της ανειλικρίνειας της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις», είπε.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η ε/κ πλευρά «προσπάθησε, αντί να επικεντρωθεί στη λύση να διεξάγει μονομερείς εργασίες με προκλητικό τρόπο. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Είμαστε σε συνεργασία με τον Υπουργό Ενέργειάς μας για τα βήματα που θα κάνουμε μαζί. Έχουμε κι εμείς βήματα που θα κάνουμε έναντι αυτής της μονομερούς ενέργειας”.

13/07/2017 16:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: