Τήρησε θετική στάση ο κ. Νίκος Κοτζιάς, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω λέει τώρα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ!




Άλλαξε ξαφνικά γραμμή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κος Άνδρος Κυπριανού, και εκεί που κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τη στάση του στο Κυπριακό, παραδέχεται ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς, έπαιξε θετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Τρεις στις 12» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για το blame game
Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Είναι φυσικό μετά από μια αποτυχία πάντοτε να υπάρχουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Συζητώντας με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών μου είχε λεχθεί ότι ήταν θετική η στάση την οποία είχε τηρήσει ο κος Κοτζιάς, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω. Από εκεί και πέρα θεωρώ ως φυσικό αυτό το οποίο συμβαίνει όμως από κάποιο στάδιο και μετά θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να δούμε εάν αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των Κύπριων, αλλά τολμώ να πω και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δηλαδή η συντήρηση αυτής της πληγής εδώ στην Κύπρο θεωρώ οτι επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει για να δούμε τι κάνουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως δίχως να υποχωρούμε από ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μέλλον των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων τι κάνουμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε λύση η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση και σταδιακά ελπίζω θα οδηγήσει μια κατάσταση η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την σημερινή σίγουρα.

Ερωτηθείς αν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πλήρη η ταύτιση Ελλάδας και Κύπρου

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Με βάση τις διαβεβαιώσεις τις οποίες έχουμε και από τον κ. Αναστασιάδη αλλά και τις συζητήσεις από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι υπήρχε αρμονικότατη συνεργασία.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τη ρήση του κ. Ακιτζί ότι η δικιά του γενιά πολύ δύσκολα θα βιώσει τη λύση

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Σίγουρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα και νομίζω ότι είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί για να αναλάβουν την όποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Και κατά την άποψη μου δικαιολογημένα υπάρχει αυτή η επιφυλακτικότητα με την έννοια ότι είχαμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, συζητήθηκαν θέματα τα οποία δεν είχαν συζητηθεί ποτέ σε οτι αφορά το Κυπριακό και δυστυχώς την τελευταία στιγμή υπήρχε υπαναχώρηση και κρίση. Νομίζω ότι αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, αν δηλαδή οι βασικοί εμπλεκόμενοι παίχτες στο Κυπριακό δεν διαφοροποιήσουν τις προσεγγίσεις τις οποίες επανέλαβαν και στο Κραν Μοντάνα πολύ δύσκολα οποιοσδήποτε θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία.

ΔΗΜ: Αυτό το λέτε αποκλειστικά για την τουρκική πλευρά ή θα πρέπει και η δική μας πλευρά να βάλει νερό στο κρασί της;

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Όταν λέμε να μπει νερό στο κρασί της οποιασδήποτε πλευράς να ξεκαθαρίσω οτι δεν εννοούμε υποχωρήσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες. Πχ λέγεται πολυ έντονα, δεν μπορω να το επιβεβαιώσω ή να το απορρίψω, ότι στο Κράν Μοντάνα ο κος Τσαβούσογλου είχε πει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οτι η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε από τη σκοπιά του κατά πόσο μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους έστω και αν θα παραμείνει ένα μικρό άγημα για μερικά χρόνια στην Κύπρο, και ελληνικό και τούρκικο, να δούμε κατα πόσο μπορούμε να ζήσουμε με αυτά και να δούμε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή. Αν δεν τα δεχτούμε αυτά τι θα μείνει επί του εδάφους; Και να διερωτηθούμε κατά πόσο είναι εφικτή μια άλλη διευθέτηση που θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε εντελώς από τα ζητήματα, δηλαδή να βρούμε μια ιδανική λύση έχουμε τέτοια δυνατότητα; Πρέπει να τα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα.

ΔΗΜ.: Λέτε ότι το πιο ρεαλιστικό θα ήταν ένα μεταβατικό στάδιο

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Σε οτι αφορά την παρουσία ενός μικρού αγήματος στο νησί και οτι αφορά τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα είναι και δική μας η άποψη ότι θα πρέπει να καταργηθούν από την πρώτη στιγμή. Αλλά ένα άγημα το να μείνει στο νησί με συγκεκριμένους όρους εντολής και κάτω από πολύ αυστηρά πλαίσια λειτουργίας θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με αυτό με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνούσαμε και στα υπόλοιπα ζητήματα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να ξανανοίξει ο διάλογος για το Κυπριακό

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Θα είναι όλοι πολύ διστακτικοί να επαναρχίσουν ένα διάλογο και θεωρώ ότι τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Για το φόβο να μονιμοποιηθεί το καθεστώς της διχοτόμησης

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Αυτό θα ήταν καταστροφικό και μακάρι να ήταν ένα καθεστώς στατικό. Εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους και πιθανόν να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες εάν και εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σημερα.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο λόγω των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Θεωρώ ότι είναι πολύ απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνο το οποίο ίσως θα μπορούσε να συμβεί είναι η Τουρκία να προκαλέσει με ένα διαφορετικό τρόπο, δηλαδή στις περιοχές που αμφισβητεί να επιδιώξει να προχωρήσει η ίδια σε κάποιες έρευνες στα ζητήματα των υδρογονανθράκων. Αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη.
Θα πρέπει με πολύ ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, έχουμε κάθε δικαίωμα να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως Κυπριακή Δημοκρατία δίχως τυμπανοκρουσίες, δίχως πολυ θόρυβο να δούμε πως θα τα χειριστούμε με τρόπο που να μην προκαλούνται προβλήματα. Διότι ξέρετε ένα θερμό επεισόδιο σημαίνει καταστροφή του τουρισμού, καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πως χειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα.

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Εμείς λέμε οτι οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ότι αφορά τα έσοδα που θα έχουμε από τους υδρογονάνθρακες, και αυτό είναι κατά την άποψη μου δεδομένο, πως όμως με άλυτο το Κυπριακό θα μπορούσε να γίνει αυτή η ρύθμιση;
Εγώ θεωρώ ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και λυπούμαι γιατί εξελίχτηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Αναστασιάδη όλους τους τελευταίους μήνες γιατί θεωρούσαμε πραγματικά ότι οι χειρισμοί θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πολύ καλύτερο τρόπο.

Ερωτηθείς αν έχει καταλήξει στον υποψήφιο τους για τις επερχόμενες εκλογές

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Οχι, ξεκινάει η διαδικασία, εντατική πλέον, την ερχόμενη Δευτέρα και ευελπιστώ οτι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για το ζήτημα.

Ερωτηθείς αν θα κατέβει ο ίδιος στις εκλογές

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Δεν το αποκλείουμε αλλά θα δούμε το θέμα.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: