Στη φυλακή έβαλε ο Ερντογάν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ ανησυχεί…




Η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και άλλα στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύουν να βασανιστούν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ιντίλ Εσέρ διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας συνελήφθη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές και τέσσερα ακόμη άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

«Ανησυχούμε σοβαρά για όλες τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τρόσελ.

«Φοβούμαστε ότι τώρα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», πρόσθεσε αναφερόμενη στην τύχη των οκτώ Τούρκων ακτιβιστών και των δύο αλλοδαπών εκπαιδευτών τους, ενός Γερμανού και ενός Σουηδού.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που επισκέφθηκε την Τουρκία τον Δεκέμβριο είχε εντοπίσει «στοιχεία εκτεταμένων καταχρήσεων, κυρίως κατά τα αρχικά στάδια των συλλήψεων», επεσήμανε η Τρόσελ, προσθέτοντας: «Οπότε αυτό ενισχύει τους φόβους μας».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ποινικοποιήσει τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Οι συλλήψεις, τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει «χονδροειδή κατάχρηση εξουσίας», έγιναν λιγότερο από έναν μήνα αφού δικαστήριο ζήτησε τη σύλληψη του προέδρου της ΜΚΟ Τανέρ Κιλίτς στην Τουρκία.

Τον τελευταίο χρόνο οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, οι οποίοι αναμένουν να δικαστούν, ενώ έχει αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 150.000 δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς.

Η Τρόσελ τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το αν όλοι αυτοί οι συλληφθέντες έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ πρόσθεσε ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας είναι μεταξύ των «σχεδόν 150.000 ανθρώπων που αποπέμφθηκαν αυθαίρετα» μετά το πραξικόπημα.

07/07/2017 15:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: