Στα κατεχόμενα ο Γιλντιρίμ για να εορτάσει την μαύρη επέτειο της εισβολής Αττίλα: Νέα κλιμάκωση από Άγκυρα




Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσει για την 43η επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλιου όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Πλοία του τουρκικού ναυτικού που πήγαν στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα δέχονται επισκέψεις από τον κόσμο την ημέρα της επετείου της εισβολής από τις 9.30 μέχρι τις 16.00. Ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι ο κόσμος μπορεί να επισκέπτεται την φρεγάδα Γκαζιάντεπ στα ανοιχτά της Κερύνειας καθώς και το υποβρύχιο Μπουράκρεϊς και την τορπιλάκατο Μπόρα στο λιμάνι της Κερύνειας.

Η τουρκική αεροπορία από αύριο στις 18.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει επίδειξη στον αέρα πάνω από το μνημείο Ατατούρκ στην Κερύνεια. Εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο και μεθαύριο στην παραλία απόβασης του τουρκικού στρατού στο Πέντε Μίλι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την ελληνοκυπριακή πλευρά κατηγόρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι έστειλε πλοίο στη Μεσόγειο για γεώτρηση ενώ διεξάγονταν συνομιλίες.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της μονομερούς συμφέροντος στάσης της ε/κ πλευράς. “Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ εμείς κάναμε διαπραγματεύσεις για τη λύση στο Κυπριακό, ο ε/κ τομέας, στέλνοντας πλοίο με στόχο να κάνει γεώτρηση στην Μεσόγειο δυναμίτισε την προσπάθεια λύσης. Αυτή η προσέγγιση ανειλικρίνειας των Ε/κ στο θέμα της λύσης δηλώθηκε για άλλη μια φορά. Η κυβέρνησή μας θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε άρθρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι γίνονται απειλητικές δηλώσεις. “Αυτοί που απειλούν την Τουρκία ότι θα της κλείσουν την πόρτα της ΕΕ πρέπει να ξέρουν καλά ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ”, δήλωσε και έκανε έκκληση να αποφεύγονται δηλώσεις οι οποίες βλάπτουν τους διαύλους επικοινωνίας.

ΚΥΠΕ, ΤΟΥΡΚΙΑ, Κωνσταντινούπολη

Ο Τσελίκ είπε από τις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος θέτει σε κίνδυνο τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Την άποψη ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση”, όπως την αποκάλεσε, “με την αντιπαραγωγική στάση της στο Κραν Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας”, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας από το βήμα της Κοινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ο Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει μπλοκάρει μονομερώς 14 ενταξιακά κεφάλαια για δικούς της πολιτικούς λόγους και η κακή της, αντιπαραγωγική συμπεριφορά στο Κραν Μοντάνα έθεσε σε κίνδυνο την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Ο Τσελίκ, εξηγούσε εκείνη τη στιγμή ότι “είναι κατάφωρα άδικο για την Τουρκία να την κατηγορούν μέρα και νύχτα στις Βρυξέλλες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αυτοί που κρατούν κλειστά τα ενταξιακά κεφάλαια 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, άλλοι δεν θέλουν να συζητήσουν”. Σημείωσε δε ότι “αυτή είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε αυτά τα θέματα”, κατηγορώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υποκρισία.

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη συζήτηση στην ΕΟΚΕ, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρόσφατη έκθεσή του δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ “όφειλε να επισκεφθεί το βομβαρδισμένο κοινοβούλιο στην Άγκυρα”, αλλά δεν το έπραξε. Είπε μάλιστα ότι οι τρομοκράτες του FETO που σχεδίασαν το πραξικόπημα αλλά και το PKK συνεχίζουν και τυγχάνουν προστασίας και πρόσβασης στη χρηματοδότηση σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Τσελίκ κατηγόρησε τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στην Τουρκία και στην προσπάθεια του λαού της να περιφρουρήσει τη δημοκρατία.

“Αυτή εδώ σήμερα, είναι η πρώτη φορά, από τις πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου που είχαμε στις Βρυξέλλες, που η προεδρία μας κάλεσε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πραξικοπήματος”.

Ο Τσελίκ κατέστησε σαφές ακόμη ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και υποστήριξε ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει και ολοκληρώσει 5 ενταξιακά κεφάλαια, για τα οποία η ΕΕ δεν κάνει ό,τι της αναλογεί για να ανοίξουν.

Σημείωσε δε ότι σήμερα “το μόνο που δουλεύει στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι η συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως “για γραφειοκρατικούς λόγους η ΕΕ μας έχει εκταμιεύσει μόνο τα μισά από τα πρώτα 3 δις που μας υποσχέθηκε για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και για τα άλλα 3 δις που απομένουν δεν γίνεται ούτε λόγος”. Σημείωσε δε ότι αν η ΕΕ δεν αποδώσει στην Τουρκία την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε μπορεί αυτή η πράξη να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών από τον Οκτώβριο.

Τέλος αναφερόμενος στον εκμοντερνισμό της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Κομισιόν ζήτησε εντολή από το Συμβούλιο για να τη διαπραγματευτεί και δεν την έλαβε. Ζήτησε δε από την ΕΕ να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στους τομείς της παροχής υπηρεσιών, των δημοσίων συμβάσεων και τις αγροτικές επιδοτήσεις και ποσοστώσεις.

Πριν την ομιλία του στην ΕΟΚΕ, ο Τσελίκ είχε σύντομη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι ενόψει και του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

ΚΥΠΕ, Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: