Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε όλα τα σχολεία της Λέσβου για ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου




Οι αυτοψίες σε όλα τα σχολεία της Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές που υπέστησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου συνεχίζονται από κλιμάκια των «Κτιριακών Υποδομών» (ΚΤΥΠ).

«Και ακόμα κι αυτές τις ημέρες αν ζητηθεί κάτι από την Εταιρεία, θα το εντάξει στον προγραμματισμό της» τόνισε η Ιωάννα Κοντούλη, πρόεδρος των Κτιριακών Υποδομών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές είναι ο φορέας υλοποίησης πολιτικής σε σχέση με τα δημόσια κτήρια στη χώρα, κυρίως με τα κτίρια που άπτονται των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον μόνο κατασκευαστικό οργανισμό του Δημοσίου που προέκυψε το 2013 από τη συγχώνευση τριών παρεμφερών κρατικών εταιρειών. Του ΟΣΚ (είχε την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των σχολείων), της ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία) και της «Θέμις Κατασκευαστική» (Φυλακές, δικαστικά μέγαρα).

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς οι ΚΤΥΠ την αμέσως επόμενη μέρα από το σεισμό έλεγξε κατά προτεραιότητα τα εξεταστικά κέντρα, 14 Γενικά Λύκεια και δύο Επαγγελματικά Λύκεια.

«Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά» επεσήμανε ο Βασίλης Τσίτσος, πολιτικός μηχανικώς των ΚΤΥΠ που παρουσίασε τα συμπεράσματα της έως τώρα διεξαχθείσης έρευνας.

Παράλληλα, τις πρώτες μέρες εξετάστηκαν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι σχολικές μονάδες των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, κυρίως στον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι. Ακολούθησαν έλεγχοι τις επόμενες ημέρες στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στις σχολικές μονάδες από τις οποίες είχε γίνει το σχετικό αίτημα.

Συνολικά ελέγχθηκαν πέντε μονάδες υγείας, το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, τρία ειδικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο και 15 ακόμα γενικά Λύκεια, πέντε ΕΠΑΛ, 10 Γυμνάσια, 31 δημοτικά σχολεία, 27 νηπιαγωγεία και έξι παιδικοί σταθμοί.

Επί της ουσίας δεν έγινε αίτημα μετασεισμικού ελέγχου από 36 νηπιαγωγεία, 18 δημοτικά σχολεία και 14 Γυμνάσια, αλλά και ένα Λύκειο από όλο το νησί- προφανώς γιατί δεν παρουσίασαν προβλήματα. Από τα κλιμάκια των ΚΤΥΠ διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό: πχ αποκόλληση της βορειοανατολικής γωνίας στο δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου, ρωγμές στο δημοτικό σχολείο Πλαγιάς, μικρότερης έντασης ζημιές στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, το νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου, ενώ εντοπίστηκαν ζημιές στο Γυμνάσιο- Λύκειο Πολιχνίτου (αποκόλληση). Επίσης στο Κέντρο Υγείας Άντισσας διαπιστώθηκε φαινόμενο καθίζησης πολλών χρόνων και διαγώνιες ρωγμές. Στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγιάσου εντοπίστηκε αποκόλληση καμινάδας.

Στα τελευταία κτίρια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα πριν τον σεισμό, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Από τα 160 δημόσια κτίρια, τα 77 αναγνωρίστηκαν ως κατάλληλα Α, 47 ως κατάλληλα Β (ναι μεν κατάλληλα, αλλά χρειάζονται επισκευές), 12 κτήρια ως προσωρινώς ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν (Γ), τρία κτίρια που χρειάζονται σοβαρές επισκευές (Δ) και η μία περίπτωση της Βρίσας όπου ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο σκοπός των αυτοψιών κατά τη μετασεισμική περίοδο είναι κυρίως να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών των χρηστών. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο μετασεισμικός έλεγχος και η καταλληλότητα δεν συνεπάγονται και στατική επάρκεια του κτιρίου, κάτι που προϋποθέτει άλλη διαδικασία.

«Η συμπεριφορά των κτιρίων στο σεισμό ήταν ικανοποιητική, δεδομένης της σημαντικής σεισμικής δράσης στην Περιοχή του Πλωμαρίου, αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Βρίσας» τόνισε ο κ. Τσίτσος.

Για τις ΚΤΥΠ είναι αυτονόητη η κατασκευή νέου κτιρίου και νηπιαγωγείου στη Βρίσα και η στατική ενίσχυση μετά από ολοκληρωμένη μελέτη για το δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου και Πλαγιάς. Επίσης απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις (σύνταξη μελέτης και προϋπολογισμού) κατά περίπτωση και εκτεταμένες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, στα νηπιαγωγεία Τρίγωνα και Πολιχνίτου.

Επίσης, χρειάζεται η επισκευή του εξωτερικού wc στο Γενικό Λύκειο ‘Αντισσας, καθώς έχει σημαντικές ζημιές. Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης απαιτείται η καθαίρεση ενός γυμναστηρίου που σύμφωνα με τον διευθυντή του πρόκειται να κατεδαφιστεί. Επίσης, στο δημοτικό σχολείο Ιππείου χρειάζονται επισκευές κάποιες παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες.
Επίσης, σε 15 σχολικές μονάδες, «σε κάποια τμήματά τους εντάθηκαν με τον σεισμό προϋπάρχοντα προβλήματα και απαιτείται ένα συνεργείο να τα αντικαταστήσει πριν τη νέα σχολική χρονιά».

Τέλος απαιτούνται επεμβάσεις στο ΚΥ Άντισσας για την παλιά εκτεταμένη καθίζηση τοίχου.

Προσομοίωση ισχυρών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

“Όλοι μας είμαστε συγκλονισμένοι από την καταστροφή που έπληξε τη Βρίσα στις 12 Ιουνίου 2017. Ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, που συχνά σχετίζεται με την άγνοια και αδυναμία κατανόησης του φυσικού φαινομένου του σεισμού και των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η εκδήλωση ενός σεισμού στη χώρα μας συνοδεύεται από μεγάλες καταστροφές”.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, ανακοινώνοντας την υλοποίηση της βιωματικής θερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας “Γνωρίζω τους σεισμούς, μαθαίνω πώς να προστατεύομαι”, καθημερινά, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, στο Σίγρι, στη δυτική Λέσβο.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Περιλαμβάνει δε την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

“Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς, ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή, το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η γνώση είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τους σεισμούς”, σημειώνει ο κ. Ζούρος.

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνειά της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία, στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταϊβάν κ.ά.

18/07/2017 10:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας
Μυτιλήνη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: