Συνάντηση με την Ιστορία χαρακτηρίζει ο Συλλούρης την παράδοση του αρχείου για Φάκελο Κύπρου




Το νόημα της αυριανής μέρας, κατά την οποία σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, θα παραδώσει από το Αρχείο της όλο το υλικό της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, «αποτελεί εκπλήρωση υψίστης υποχρέωσης της Βουλής των Ελλήνων έναντι των Κυπρίων, έναντι του Κοινοβουλίου της Κύπρου, και έναντι της Ιστορίας», τονίζει σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Επίσης, χαρακτηρίζει την αυριανή μέρα ως «συνάντηση με την Ιστορία». Το υλικό, που θα παραδοθεί, αναφέρει ο κ. Συλλούρης, «φωτίζει και μαρτυρεί πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζοντας μια εκκρεμότητα 43 χρόνων και αποκαθιστώντας παράλληλα μια οιονεί ηθική τάξη για τον λαό μας».

Το Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, σημειώνει ο κ. Συλλούρης, «θα αξιοποιηθεί με υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο για να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στα γεγονότα της τραγωδίας της Κύπρου».

Επίσης, προσθέτει, ότι το Αρχείο χρειάζεται μεγάλη συμπλήρωση και θεωρεί «πως την κίνηση της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της, Νικόλαου Βούτση, θα ακολουθήσουν και άλλοι θεσμοί της Ελλάδος, που κατέχουν στοιχεία για την κυπριακή τραγωδία του 1974».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει μιλήσει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνο Καμμένο, ο οποίος προχθές στην Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε την πρόθεση να παραδώσει το Αρχείο του υπουργείο του στο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Το απόγευμα έφθασε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων με τα έγγραφα από τον Φάκελο της Κύπρου. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέμενε το όχημα με το Αρχείο στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Το Αρχείο παρέλαβαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συνόδευσαν στην Λευκωσία η διευθύντρια της κυπριακής Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, και μέλη της φρουράς του προέδρου της Βουλής.

Το Αρχείο βρίσκεται σε έντεκα αριθμημένα κιβώτια, που περιέχουν 134 φακέλους – αντίγραφα τον οποίων βρίσκονται στην Βουλή των Ελλήνων. Περιέχουν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην Ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως και τις καταθέσεις 45 μαρτύρων στην Υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες.

Τα έγγραφα θα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο της κυπριακής Βουλής, δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αύριο, στις 8:40, οι κ.κ Συλλούρης και Βούτσης θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση και στις 9:00 θα αρχίσει η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στην συνεδρίαση θα μιλήσουν ο κ. Βούτσης, ο οποίος θα παραδώσει επισήμως το Αρχείο, και ο κ. Συλλούρης.

Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Βούτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

13/07/2017 18:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Βικέτος
Λευκωσία, Κύπρος

Μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στο Κτίριο της Κυπριακής Βουλής μέσα σε 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους όλο το υλικό που αφορά τον Φάκελο της Κύπρου, Λευκωσία 13 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στο Κτίριο της Κυπριακής Βουλής μέσα σε 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους όλο το υλικό που αφορά τον Φάκελο της Κύπρου, Λευκωσία 13 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: