Ρυθμό ανάπτυξης 6,9% παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της Κίνας

Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.

Με ρυθμό 6,9% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2017, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

«Η εθνική οικονομία διατήρησε τη δυναμική της σταθερής ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2017», θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη του ετήσιου στόχου και για καλύτερη επίδοση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου εθνικών στατιστικών, Ζινγκ Ζιχόνγκ.

Το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,8%, ενώ σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβλεπε τον ίδιο ρυθμό και για το β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε κατά 7,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Ο κ. Ζινγκ πρόσθεσε ωστόσο ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί ασταθείς και αβέβαιοι εξωγενείς παράγοντες, αλλά και μακροπρόθεσμες δομικές αντιθέσεις που διατηρούνται στο εσωτερικό».

Η κινεζική κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2017 στο 6,5% περίπου, μετά την ανάπτυξη 6,7% το 2016, που αποτελεί το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 25 χρόνια.

Αναλυτές αναμένουν πως οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην αγορά ακινήτων και στην παραχώρηση δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομία τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτικά ο οίκος Nomura αναβάθμισε οριακά την πρόβλεψή του για το 2017 στο 6,8% από 6,7%, προσθέτοντας όμως ότι αναμένει σταδιακή επιβράδυνση, καθώς ο τομέας των ακινήτων φαίνεται να χάνει δυναμική το δεύτερο μισό του έτους.

Η αύξηση του χρέους για δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και οι αγορές ακινήτων τροφοδοτούσαν για χρόνια την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, αν και το Πεκίνο περιόρισε σημαντικά την πιστωτική επέκταση, υπό το φόβο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Τζούλιαν Έβανς Πρίτσαρντ, υπεύθυνος οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, αναφέρει σε σημείωμά του ότι «η πρόσφατη συμπίεση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων έχει επιβραδύνει την πιστωτική ανάπτυξη, κάτι που θα επιβαρύνει την οικονομία στο δεύτερο μισό του έτους».

17/07/2017 09:29 – ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Κίνα/ΠΕΚΙΝΟ

Be the first to comment on "Ρυθμό ανάπτυξης 6,9% παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της Κίνας"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*