Περί «”Success Story” του Ταγίπ Ερντογάν: Θέλει λύση με τους δικούς του όρους




ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Αν άκουσα καλά το ΡΙΚ στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης μετέδωσε από το Crans Montana ότι ο Ερντογάν θέλει λύση του Κυπριακού τώρα:

  • α) για να παρουσιάσει ένα “Success Story”
  • β) για να προχωρήσει το θέμα του αγωγού με το Ισραήλ.

Δεν θα σχολιάσω το θέμα του αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, γιατί είναι, νομίζω, ένα άλλο περίπλοκο ζήτημα.

Θα περιοριστώ στο περί “Success Story”. Έχω την γνώμη ότι για τον Ερντογάν  “Success Story” είναι λύση με τους δικούς του όρους. Κι’ αυτό, γιατί , ενόψει προεδρικών εκλογών του 2019, χρειάζεται το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP). Πώς λοιπόν θα καταφέρει να διατηρήσει την συνεργασία με το ΜΗΡ και να μην χάσει οπαδούς, αν δεχθεί επιστροφή εδάφους, κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων; Το βλέπω, δύσκολο να γίνεται κάτι τέτοιο. Μακάρι, να διαψευστώ από τις εξελίξεις.

Και επειδή ο λόγος περί Ερντογάν σημειώνω και το ακόλουθο από τηλεγράφημα του Απ. Ζουπανιώτη στο ΚΥΠΕ για την τακτική έκθεση για την Κύπρο της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Αμερικανικού Κογκρέσου. ΕΔΩ

«Τυχόν παραχωρήσεις της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως αδυναμία, τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για το Συριακό, τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κουρδικό και να κρατήσει σε απόσταση την επιρροή του Ιράν», αναφέρεται στην έκθεση.

ΕΙΔΗΣΗ: Aμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τίλερσον να τηρήσει σθεναρή στάση στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: