“Παραγωγική και επιτυχημένη” χαρακτήρισε την επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου ο Ερντογάν




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε σήμερα «παραγωγικό και επιτυχημένο» το ταξίδι του στον Κόλπο, στην προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση με το Κατάρ.

«Οι επισκέψεις στο πλαίσιο της περιοδείας στον Κόλπο ήταν παραγωγικές και πετυχημένες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνάντηση που είχε στο κοινοβούλιο με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Οι επαφές που είχαμε στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ήταν χρήσιμες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή με αυξανόμενη αποφασιστικότητα», είπε.

Ο Ερντογάν αναχώρησε από το Κατάρ χθες έπειτα από παραμονή δύο ημερών στον Κόλπο στην προσπάθεια να μεσολαβήσει για την επίλυση της χειρότερης διένεξης ανάμεσα σε αραβικά κράτη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πέτυχε οποιαδήποτε πρόοδο. Η Τουρκία είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Κατάρ στη διαμάχη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άνουαρ Γκάργκας, είπε πως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή δεν άλλαξε την κατάσταση στη διπλωματική διαμάχη με το Κατάρ, και τόνισε πως μόνο μια αναθεώρηση της θέσης της Ντόχα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη προόδου.

«Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου δεν φέρνει κάτι νέο. Λόγω της βιαστικής θέσης που έλαβε η χώρα του, η ουδετερότητα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Άγκυρα. Η αναθεώρηση από το Κατάρ (της θέσης του) θα βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό που καμία επίσκεψη δεν κατάφερε ποτέ», ανέφερε ο Γκάργκας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους.

Το Κουβέιτ ενεργεί ως μεσολαβητής στην κρίση και παρέδωσε τελεσίγραφο των τεσσάρων αραβικών κρατών με 13 αιτήματα προς την Ντόχα, η οποία μέχρι σήμερα δεν τα έχει αποδεχθεί.

25/07/2017 13:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik
Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: