Ο θηλασμός είναι μια ιερή στιγμή: Ο Σφακιανάκης εξηγεί γιατί οι φωτογραφίες του νεογνού δεν έχουν θέση στα social media… 




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ 

Το γυναικείο στήθος, ανέκαθεν γοήτυευε και γοητεύει κάθε άντρα. Είναι ένα σύμβολο θηλυκότητας και ερωτισμού. Όταν ένα παιδί τρέφεται απ’ αυτό, τότε αυτόματα γίνεται αναμφίβολα, ένα σύμβολο μητρότητας. Είναι το σημείο του σώματος, που ένα νεογνό  αναζητά ενστικτωδώς στα πρώτα λεπτά της ζωής του, είναι  αυτό που του χάριζει  ξανά την αίσθηση της ασφάλειας μετά την έξοδό του από τη μήτρα.

Μητρικός θηλασμός,  δημόσιος θηλασμός, ένα θέμα , που ακόμα και στη Γαλλική Επανάταση αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι.  Ένα θέμα  για διάλογο και αντιπάλοτητες ανάλογα με το δείκτη εκτίμησης του καθενός. Ο μητρικός θηλασμός, ο δημόσιος θηλασμός έχει κατακριθεί από πολλούς, ως κάτι πρόστυχο.  Θα προσέξει όμως κανείς, αν διαβάσει, αν μελετήσει ότι ακόμα και η ίδια η  Παναγία θήλασε Το Χριστό.

«Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας» (Λουκ. ια΄ 27). Μάλιστα υπάρχουν, εικόνες που απεικονίζουν την Παναγία μας, να κρατάει στην αγκαλιά Της, Τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα Της, δηλαδή να Τον θηλάζει. Μάλιστα, θα δει, αν παρατηρήσει κανείς, ότι το στήθος Της  Παναγίας Της Γαλακτοτροφούσας, παρουσιάζεται σαν κολλημένο στον δεξιό  Της ώμο,  ο δε Ιησούς, δεν έχει χαρακτηριστικά θηλάζοντος βρέφους αλλά μικρού παιδιού.

Προσωπικά, για μένα ο θηλασμός είναι μια ιερή στιγμή, μεταξύ μητέρας και παιδιού, ένα παντοτινό δέσιμο και μια “μυστική συμφωνία” αν θέλετε μεταξύ των δύο, με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη μετέπειτα πορεία του δευτέρου( δηλαδή του παιδιού) και γι’ αυτό το λόγω οι φωτογραφίες, του θηλασμού δεν έχουν καμία θέση στα σόσιαλ μίντια, όπως και κανενός παιδιού. Το ίντερνετ δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κυβερνοχώρος με τεράστια δύναμη, άλλοτε γίνονται “φωνή”, μια μεγάλη γροθιά, ενάντια στο κατέστημενο ή στο να αποτελέσουν ένα κοινωνικό έργο, μια κραυγή βοήθειας με τεράστια θετικά αποτελέσματα και άλλοτε με αρνητικές συνέπειες και μη αναστρέψιμες….

Ζητήσαμε τη βοήθεια του ειδικού Μανώλη Σφακιανάκη*, και σήμερα μας παραθέτει τους κινδύνους που κρύβουν οι φωτογραφίες με τις αναρτήσεις των παιδιών στο διαδίκτυο…

“Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί μας στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει με σκοπό τον εντοπισμό του για διάφορους σκοπούς που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε .

Η φωτογραφία των παιδιών μας απο τα γενέθλια του η τις γυμναστικες επιδειξης η από το σχολείο του , η απο διαφορά αλλά μέρη …αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες τους όπου τα εκμεταλλεύονται ανάλογα παιδεραστές αλλά και απαγωγείς εφόσον τα παιδιά είναι γόνοι πλουσίων οικογενειων .

Η έκθεση των παιδιών στα social media τα κάνει εύκολο στόχο για τους επιδοξους κακοποιους καθόσον υπάρχουν αυτά ονομαστικοποιημένα στα δίκτυα με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολύ εύκολα Κ άμεσα για οποιαδήποτε χρηση.!! επίσης το παιδί ευκολα μπορεί να γίνει θύμα cyberbullying –Διαδικτυακός Εκφοβισμός., το οποίο αποτελεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του ψηφιακού μας κοσμου .

Με την έκθεση φωτογραφιών των παιδιών μας , μπορεί εύκολα κάποιος να κλέψει αυτην και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο.

Μια οικογενειακή φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε φωτογραφίες των παιδιών μας όταν είναι ημίγυμνα στη θάλασσα, ή γυμνά στο μπάνιο του σπιτιού μας. Αποφύγετε λοιπόν να ποστάρετε πολλές φωτογραφίες των παιδιών σας, έστω και μη αποκαλυπτικες ., ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με αυτή τη γνώμη, τότε πράξτε το με σύνεση και πολύ προσοχή. Παν μέτρον Άριστον.
Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε (όνομα παιδιού, όνομα μαιευτηρίου και σχολείων ή των οδών που κατοικείτε, ηλικίες των παιδιών κ.λπ.)
Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video.

Στην περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, και έχει φωτογραφιες σε αυτό ενημερωθείτε άμεσα από τους ειδικούς και έπειτα μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του, όσο πιο αναλυτικά γίνεται, όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν το χρησιμοποιεί.

Όπως ενημερώστε το παιδί σας ότι σε έρευνα διαδικτυακή στην Αυστραλία απέδειξε ότι οι παιδόφιλοι εντοπίζουν τα παιδιά που θέλουν να κακοποιήσουν μέσα απο το Facebook και απο τις προκλητικές φωτογραφίες που αναρτούν .!!!Συνιστώ φωτό στα κοινωνικά δίκτυα που δεν προκαλούν .

Τέλος μια συμβουλή απο τον ειδικό… Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την ταυτότητα των συνομιλητών του. Τονίστε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ώστε να μην δίνει ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. το κινητό του τηλέφωνο ή τη διεύθυνση κατοικίας του). Φυσικά, εσεις οι γονεις θα πρέπει να τονίσετε …απαγορευτικά …στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μέσω διαδικτύου —Ραντεβού στα τυφλά …!!!”

Τα παιδιά είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός. Είναι το φως που πλημμυρίζει το σκοτάδι μας. Μας απλώνουν το χέρι, μας “εγκλωβίζουν” το δάχτυλο και αυτόματα εκείνη τη στιγμή, μας ζητούν την αγάπη μας και την προστάσια μας, ας τα διαφυλάξουμε…

  • Head and Founder of Cyber Security International Institute CEO of GR.I.S.S. PhD Candidate / University of Piraeus / School of Information & Communication Technologies

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: