Ο Αναστασιάδης άφησε στο τραπέζι καταστροφικές προτάσεις ως τουρκικό κεκτημένο λέει ο Νικόλας




Τη θέση του υπέρ μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό διατύπωσε απόψε εκ νέου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Έκανε λόγο για λανθασμένη στρατηγική που ακολουθείται στο εθνικό πρόβλημα τα τελευταία 9 ½ χρόνια και λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αχρείαστες και καταστροφικές προτάσεις -που υποστηρίζονται από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ- ως τουρκικό κεκτημένο.

Μιλώντας απόψε στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων, στο ΤΕΠΑΚ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πως η Τουρκία δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν σε μια έστω υποφερτή, αλλά λειτουργική και βιώσιμη συμφωνία και πως μοναδική αποδεκτή διευθέτηση για την Τουρκία είναι να θέσει ολόκληρο το νησί υπό τον έλεγχό της – και έδαφος και αέρα και θάλασσα.

«Και το απέδειξε περίτρανα στην πενταμερή διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, που παρά τις αδιανόητες υποχωρήσεις της πλευράς μας, οδήγησε τη διάσκεψη σε κατάρρευση, αφού πρώτα πέτυχε αυτά που ήθελε» είπε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως για 9 ½ χρόνια ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική, που βασιζόταν στη λανθασμένη εκτίμηση ότι «η Τουρκία θέλει λύση, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ε/κ».

«Πήγαμε από τη μία υποχώρησή στην άλλη. Έδωσαν δικαιώματα στους «χρήστες». Αναγνώρισαν «συναισθηματικούς δεσμούς» στους έποικους, στα σπίτια των προσφύγων μας. Αποδέχτηκαν να μείνουν όλοι οι έποικοι. Χάρισαν την εκ περιτροπής προεδρία. Αποδέχθηκαν τα ΒΕΤΟ και την αριθμητική ισότητα. Συμφώνησαν σε μία διαδικασία κλήρου για τη λήψη των αποφάσεων – σε «δημοκρατία καζίνο» θέλουν να μας μετατρέψουν. Δέχθηκαν την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Τούρκων υπηκόων, φτάνει, να δηλώνουν φοιτητές, τουρίστες και εργάτες. Αποδέχθηκαν την παραμονή του στρατού και μετά τη λύση» είπε και πρόσθεσε ότι «τα έδωσαν όλα, ή σχεδόν όλα, και περίμεναν την Τουρκία να ανταποδώσει. Η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε, αλλά πήρε αυτά που δώσαμε και ζήτησε κι άλλα».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως τα τέσσερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι, είχαν προειδοποιήσει τον ΠτΔ κατά τις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι το αδιέξοδο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τούρκικη αδιαλλαξία. Στο Κρανς-Μοντάνα, είπε, «η τούρκικη κακοπιστία αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά. Όμως δυστυχώς, αναδείχθηκαν και η επιπολαιότητα και ο ερασιτεχνισμός της διαπραγματευτικής μας ομάδας. Γιατί είναι οι συνεχείς υποχωρήσεις μας που αποθράσυναν την Άγκυρα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «εγκαταλείποντας το Κρανς-Μοντάνα ο κ. Αναστασιάδης άφησε πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών, εκτός από την κατάρρευση της στρατηγικής του, και τις αχρείαστες καταστροφικές του προτάσεις, ως τουρκικό κεκτημένο, το οποίο κάποιοι σήμερα μας καλούν να ‘διαφυλάξουμε’».

Συγκρίνουμε, είπε στη συνέχεια, «την αποτυχία της στρατηγικής Αναστασιάδη, που υποστηρίζεται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, με τη στάση αρχών που τήρησε η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών», ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, παρά τις πιέσεις και τη λυσσαλέα επίθεση που δέχθηκε παρέμεινε σταθερός στη θέση «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τάχθηκε υπέρ του συμβιβασμού, αλλά, σημείωσε, συμβιβασμός δεν σημαίνει την εκ μέρους μας αποδοχή των τουρκικών παραλογισμών.

Απαιτείται, είπε, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, μια νέα στρατηγική για την Κύπρο. Μια νέα στρατηγική αποτρεπτική των τουρκικών σχεδιασμών και όχι νομιμοποίησης τους, με την οποία να αξιοποιούμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και όχι να τ’ αναιρούμε, με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητάμε απλά τις απαιτήσεις της Tουρκίας. Μια νέα στρατηγική διεκδίκησης και όχι συνθηκολόγησης, που θα βασίζεται στη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις της αλλαγής, κατέληξε, μπορούν να φέρουν αυτή τη νέα στρατηγική και μαζί της θα φέρουν πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: