Ο Ακιντζί έγινε …Ντενκτάς: Επικρίσεις εναντίον του κατοχικού ηγέτη στα κατεχόμενα




Οι ομιλίες που έγιναν κατά την τελετή στα κατεχόμενα για την επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, θεωρούνται ως ένδειξη ότι “μια σοβαρή επιχείρηση καταπίεσης και εκφοβισμού” θα ξεκινήσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γενί Ντουζέν, Σαμί Όζουσλου.

Χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και η” Αφρίκα” εναντίον του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που τον παρομοιάζει με τον Ραούφ Ντενκτάς εξαιτίας της ομιλίας του στην εν λόγω τελετή που έγινε έξω από το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, της τουρκικής «πρεσβείας» στη Λευκωσία.

Ακόμα κι αν τα συνθήματα που φώναζαν στις 15 Ιουλίου μπροστά στην «πρεσβεία» ήταν μια προβολή της τουρκο-ισλαμικής σύνθεσης, ήταν ταυτόχρονα μια κουρτίνα που χρησιμοποιούσαν για να κρύψουν τον πραγματικό στόχο, αναφέρει στο άρθρο του ο Όζουσλου γράφοντας ότι ο Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος κατάλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εκλεγεί το 2019, άρχισε να κρύβει με τον εθνικισμό τους ισλαμικούς θρησκευτικούς του στόχους.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, πολλοί κεμαλιστές συγγραφείς και ακαδημαϊκοί βρίσκονται στη φυλακή και ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν για να σιωπήσει όσους δεν συμφωνούν μαζί του. Οι δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη», γράφει, δείχνει ότι “μια σοβαρή επιχείρηση καταπίεσης και εκφοβισμού” αρχίζει και εδώ. «Δεν είμαστε ακόμα νεκροί, αλλά η μαλάρια είναι εδώ!».

Σύμφωνα με τον Όζουσλου όταν κάποιοι μιλούσαν πως χωρίς λύση θα αυξηθεί η πρόθεση για προσχώρηση, ενσωμάτωση, άλλοι έλεγαν ότι αυτό δεν ήταν σημαντικό. «Τι άλλο θέλετε;, Κοιτάξτε ο Τούρκος πρέσβης μιλάει λες και είναι έπαρχος για κάθε θέμα. Η επιτροπή οικονομικής βοήθειας είναι σαν την κυβέρνηση. Ο Τσαβούσογλου κατέστρεψε το τραπέζι. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ψάξει για αέριο ανοικτά της Μόρφου. Ο Γιλντιρίμ λέει ‘κάντε ότι είναι αναγκαίο στο οικόπεδο 11’. Ο Ερντογάν είναι ούτως ή άλλως ένας Παντισιάχ». Και ο Ακιντζί, προσθέτει, έκανε τον Ιούλιο (που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος) ένα έπος. «Τι άλλο θα συμβεί;».

Ακόμα και αυτοί που δεν άφηναν να ειπωθεί κάτι εναντίον του Ακιντζί, μετά από αυτή την ομιλία, είναι εναντίον του, γράφει στην στήλη «Επιστολή από την Αφρική» η ομότιτλη εφημερίδα. Ο κατοχικός ηγέτης, γράφει ο συγγραφέας της στήλης, αγνόησε πλήρως τις επιπτώσεις του «ψευδο-πραξικοπήματος» όπως το αναφέρει, και το γεγονός ότι χιλιάδες αθώοι είναι στις τουρκικές φυλακές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: