Κόκκινη κάρτα για Τουρκία: Δεν ανοίγουν τα κεφάλαια 23 και 24 δηλώνει ο επίτροπος Χαν




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σεβαστεί την απόφαση των κρατών μελών να μην ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Ο Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για τις δηλώσεις του Yπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα δύο κεφάλαια, δήλωσε πως “επί της αρχής συμφωνώ μαζί του, όμως ως αρμόδιος Επίτροπος θα σεβαστώ την απόφαση των κρατών μελών, τα οποία έχουν απορρίψει το άνοιγμα άλλων διαπραγματευτικών κεφαλαίων ήδη δυο φορές φέτος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών”.

Ο Ομέρ Τσελίκ είχε δήλωσε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή πως “αν η ΕΕ ήθελε πραγματικά να συζητήσει για το κράτος δικαίου και τα θεμελειώδη δικαιώματα, θα άνοιγε τα κεφάλαια 23 και 24”.

Ο Επίτροπος Χαν νωρίτερα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και τόνισε την ειρωνεία του να ξεκινάνε δίκες δημοσιογράφων κατά την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Ο κ. Χαν ζήτησε από την Τουρκία να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία την επικρίνει εσχάτως και να αναλογιστεί τη ζημιά που κάνει η ίδια με τη στάση της στην οικονομία, την κοινωνία και τον τουρισμό εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον τόνισε ότι η διάσκεψη υψηλού πολιτικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας αύριο στις Βρυξέλλες είναι μια καλή ευκαιρία ν να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και πως το σημαντικότερο όλων είναι να μείνουν οι δίαυλοι διαλόγου ανοιχτοί.

“Τα έχουμε πει όλα αυτά δημόσια, η Τουρκία διολισθαίνει από τις ευρωπαϊκές αξίες”, είπε ο Επίτροπος και σημείωσε ότι “προτεραιότητά μου είναι να επιλυθούν τα προβλήματα”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 24/07/2017 14:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: