Κάλεσμα Τραμπ σε Ρεπουμπλικάνους για υπερψήφιση νόμου για υγεία, αλλά…




Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τον κάθε Ρεπουμπλικάνο μέλος της Γερουσίας, να ψηφίσει θετικά για την αναδιοργάνωση του τομέα των υπηρεσιών υγείας, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στην Γερουσία.

Ωστόσο, η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς που έχει επικρίνει με σκληρότητα το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε κάποια προσπάθεια να την προσεγγίσει.

“Οι Δημοκρατικοί δεν μας δίνουν ούτε μία ψήφο. Έτσι, χρειαζόμαστε στην κυριολεξία την κάθε ψήφο που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν είναι εύκολο,” δήλωσε χθες ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με οικογένειες που, όπως είπε, βίωσαν τις συνέπειες εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Λίγες ώρες αργότερα, στο Καπιτώλιο, η Κόλινς που εντάσσεται στην πτέρυγα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, δήλωσε ότι δεν είχε κάποιο νέο από τον Τραμπ.

“Είχα συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ η Σίμα Βέρμα κaι ο Ράινς Πρίμπους με κάλεσαν τηλεφωνικά μερικές φορές για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος έχει την προσοχή του στραμένη σε άλλους,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κόλινς σε συνέντευξή της στο Reuters χθες το βράδυ. Η Βέρμα είναι υπεύθυνη διαχείρισης των κέντρων υπηρεσιών υγείας στα προγράμματα Medicare και Medicaid υπό το Obamacare, ενώ ο Πρίμπους είναι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο πρόεδρος έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για να την μεταπείσει, η Κόλινς δήλωσε: “Δεν γνωρίζω, αλλά έχω σχηματίσει αυτή την εντύπωση από μια ανακοίνωση Τύπου που είχε εκδώσει και την διάβασα.”

Μετά το οξύ κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που προκλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Γερουσία, από τα θέματα που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να τηρήσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει τα τελευταία επτά χρόνια σχετικά με την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare.

Μία αποτυχία κατά την σημερινή ψηφοφορία στην Γερουσία θα είναι ένα πολιτικά σοβαρό πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους που χαρακτήρισαν το Οbamacare παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του νομοσχεδίου που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του, θα οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων υγείας.

Η Κόλινς που ψήφισε πριν από δύο χρόνια κατά της κατάργησης του Obamacare επανέλαβε χθες ότι θα καταψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που κινείται στο ίδιο περιθώριο των προτάσεων που παρουσιάστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους. Η 64χρονη Γερουσιαστής από το Μέιν αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στην Γερουσία, σχετικά με την διεξαγωγή συζήτησης για το νομοσχέδιο που προτείνει το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων. Όταν αυτό το επεισόδιο λήξει, η Κόλινς εκτιμά ότι τα μέλη της Γερουσίας θα αρχίσουν να εργάζονται για την κατάρτιση ενός κοινού νομοσχεδίου για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στον τομέα της υγείας, στις ΗΠΑ. “Η ελπίδα μου είναι ότι θα επιστρέψουμε στην προπαρασκευαστική επιτροπή και θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή: να έχουμε ακροάσεις κι ενδεχόμενα πολλά μικρότερα νομοσχέδια προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή του Obamacare,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τραμπ που ρωτήθηκαν εάν ο πρόεδρος προσπάθησε να επικοινωνήσει με Γερουσιαστές που ήταν αρνητικοί ή έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, όπως και η Κόλινς, δήλωσαν ότι το έχουν πράξει άλλα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. “Έχουμε στην ουσία συνομιλήσει με κάθε Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Τομ Πράις επισημαίνοντας ότι η Κόλινς βρέθηκε στον Λευκό Οίκο σε μια σειρά περιστάσεων.

Η Κόλινς από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το πρώτο ζήτημα που πρέπει ν΄ αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η κατάρρευση των ασφαλιστικών αγορών σε πολλές κομητείες και σε παναμερικανικό επίπεδο. Παράλληλα, τονίζει πως το Κογκρέσο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει επιχορηγήσεις αμοιβαίου κόστους, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το οικονομικό κόστος των ιδιωτικών συμβολαίων ασφάλισης, το οποίο δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές.

Η ίδια Γερουσιαστής δήλωσε ότι είχε ιδιωτικές συζητήσεις με τουλάχιστον οκτώ Δημοκρατικούς Γερουσιαστές σχετικά με την προσπάθεια ψήφισης ενός κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου για την υγεία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει ένα νομοσχέδιο που θα είναι το αποτέλεσμα της δικομματικής συνεργασίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. “Κατά καιρούς έχει αναφερθεί σ’ ένα δικομματικό νομοσχέδιο και νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα μ’ ένα νομοσχέδιο που θα προκύψει από την διμερή συνεργασία,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Κόλινς ήταν άμεση σχετικά με τα προβλήματα της προσέγγισης των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας στην μεταρρύθμιση του κλάδου της υγείας. Μεταξύ αυτών, η δραστική περικοπή των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος Medicaid, το οποίο καλύπτει στην ουσία τους φτωχούς Αμερικανούς, αλλά και η αναμενόμενη αύξηση του οικονομικού κόστους ασφάλισης για τους ηλικιωμένους.

Ο πληθυσμός του Μέιν είναι γηρασμένος, στην πλειοψηφία του αγροτικός, ενώ το 1/5 των κατοίκων του, έχει ενταχθεί στο Medicaid. Ο μέσος όρος της ηλικίας του πληθυσμού στην αναφερόμενη πολιτεία είναι τα 43 έτη, που είναι ο μεγαλύτερος σε παναμερικανικό επίπεδο.

“Στις βόρειες περιοχές του Μέιν, όπου και τα ποσοστά ασφάλισης είναι υψηλότερα, ενώ ο πληθυσμός είναι γηραιότερος , η πληροφόρηση που έχω για το κόστος ασφάλισης είναι ότι αυτό θα απαιτεί το 1/3 των εισοδημάτων σε μερικές περιπτώσεις. Έτσι, ανησυχώ πολύ γι’ αυτό,” ξεκαθάρισε η Κόλινς.

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους, έχει βρεθεί ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ για τον μυστικό τρόπο και τις κλειστές συναντήσεις μέσω των οποίων προώθησε την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare.

Η ρεπουμπλικανική ηγεσία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα προσανατολίζεται στην ψήφιση της κατάργησης του Obamacare με την έναρξη εφαρμογής της σε μία διετία, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου που θ΄ αντικαταστήσει το Obamacare.

25/07/2017 09:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: