Ηγετική εμφάνιση Μπακογιάννη: «Δεν ζητάμε ούτε ρουσφέτι ούτε χάρη. Το δίκιο μας ζητάμε”…




«Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου δεν θα έχουν καμία αξία ή νόημα αν δεν καταλήξουν σε αποφάσεις ή πράξεις, και μείνουν μόνο σε επικοινωνιακές εξαγγελίες» είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης με την έναρξη της ομιλίας του. «Χορτάσαμε από επικοινωνία, φτάνει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προηγουμένως σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «τέτοια εβδομάδα του μέλιτος, όπως αυτή που μου χαρίσατε, δεν είχα φανταστεί…».

Ο Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφιερώσει περισσότερο χρόνο να περπατήσει στους δρόμους της πόλης και να αντιληφθεί τα προβλήματα καθώς, όπως είπε, «δεν είναι τοπικά, αλλά έχουν εθνική διάσταση», ενώ συμπλήρωσε ότι «φτώχεια, ανεργία, αδικία – αυτά βιώνουμε καθημερινά».

«Αν ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να παίξουμε στα τηλεοπτικά δελτία, αν ο στόχος είναι να μιλήσουμε γενικά και αόριστα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο ή ένα “νέο αναπτυξιακό μοντέλο”, αν ο στόχος είναι να κακοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τη λέξη ανάπτυξη και να παίξουμε ένα μικρό-πολιτικό παιχνίδι, “πέφτοντας την” στον Κυριάκο ή στη Νέα Δημοκρατία, τότε δεν έχει κανένα νόημα. Τζάμπα κόπος. Τζάμπα χρόνος. Το κάνετε άλλωστε πολύ καλύτερα στην Αθήνα» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την προώθηση του τουρισμού και τη δημιουργία της «έξυπνης Περιφέρειας», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της εφαρμογής της υφιστάμενης πολιτικής που, όπως εκτίμησε, θα φέρει επιχειρηματικά «λουκέτα», αλλά και τα αντίθετα από την ανάπτυξη, αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ανοιχτές γραμμές με τον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση, τον οποίο μάλιστα επαίνεσε για την άρτια συνεργασία.

«Θέλω ειλικρινά να καταλάβετε πού ήρθατε. Στην Περιφέρεια των μεγάλων ανισοτήτων και των μεγάλων αδικιών. Στην Περιφέρεια που πληρώνει ακριβά μια στατιστική στρέβλωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης για να συμπληρώσει: «Το γνωρίζετε όλοι το θέμα. Είναι γνωστό στην Αθήνα, στην κυβέρνηση. Είναι γνωστό και στις Βρυξέλλες, όπου έχουμε με αγώνα εξασφαλίσει την στήριξη τριών Ευρωπαίων επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης και της αρμόδιας επιτρόπου, της κυρίας Κρετού. Στην Περιφέρειά μας έχουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας – στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα. Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι κοιτούν μόνο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μας βλέπουν και θεωρούν πως είμαστε το Λουξεμβούργο». Στο ίδιο πνεύμα, καταθέτοντας την πρόταση για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, σημείωσε με έμφαση: «Δεν ζητάμε ρουσφέτι, ούτε χάρη. Το δίκιο μας ζητάμε. Το σωστό. Έχετε το σχέδιο, έχετε τα μέσα, έχετε τους πόρους. Μια απόφαση είναι. Την πολιτική σας βούληση χρειαζόμαστε. Για να αναπνεύσουμε. Για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι μαζί».

Αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ και την τύχη της, ο κ. Μπακογιάννης περιέγραψε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα, τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την ευκαιρία της επίσκεψής σας, απεργούν. Είναι σε απόγνωση. Εμείς κρούομε τον κώδωνα τον κινδύνου εδώ και χρόνια. Αλλά βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η εταιρία όμως, σήμερα, έχει φτάσει στα απόλυτα όρια της…». «Το λέω απερίφραστα. Θα σκάσει η ΛΑΡΚΟ, αν συνεχίσουμε έτσι. Θα σκάσει στα χέρια σας. Το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι δικό σας, αλλά το πραγματικό, το οικονομικό, θα είναι δικό μας. Θερμή παράκληση λοιπόν, κινητοποιηθείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Εξάλλου, πραγματοποιώντας ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα του αγροτικού τομέα, ο περιφερειάρχης ανέδειξε το θέμα της Κωπαΐδας το οποίο ανέλαβε η Στερεά Ελλάδα ως Περιφέρεια, και μάλιστα εξέφρασε το παράπονό του καθώς ο εκκαθαριστής του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας δεν έχει αποδώσει την έκταση για να προχωρήσουν συνέργειες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – και ζήτησε από τον πρωθυπουργό μία ακόμη υπογραφή.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως οι ιαματικές πηγές, τα τουριστικά σημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τα δύο χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη συνεχή προσπάθεια της Περιφέρειας να προσελκύσει τουρισμό ποιότητας: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να συνδέσουμε τον τουρισμό και να χαράξουμε διαδρομές στην Περιφέρεια, να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Μόνοι μας όμως δεν μπορούμε. Πρέπει να κάνουμε μια στροφή στον ποιοτικό επισκέπτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

«Η γενιά μας γνωρίζει ότι οι παλιές δομές δεν λειτουργούν. Ας πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα λάθη των πατεράδων και των παππούδων μας. Ας πάρουμε απόφαση να αποκεντρώσουμε το κράτος. Να χτίσουμε συνεργασίες με τους πολίτες. Και θα δούμε θαύματα. Εμπιστευτείτε μας, για να σας εμπιστευτούμε» είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το δημοτικό θέατρο της Λαμίας, αποκλείοντας όλα τα σημεία πρόσβασης προς το δημοτικό θέατρο τρεις ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού και με αυτό τον τρόπο και τους περίπου 300 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που βρέθηκαν να διαδηλώνουν στους δρόμους της Λαμίας μαζί εργαζόμενους που είχαν ανταποκριθεί σε αντίστοιχη πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Κώστα Μπακογιάννη περίπου δύο ώρες πριν από την ομιλία του στο δημοτικό θέατρο, και στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και όλοι οι υπουργοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Λαμία.

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε αντιπροσωπεία από όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με την οποία συζήτησε για τα προβλήματα της επιχείρησης καθώς, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «η εταιρεία καταρρέει από μέρα σε μέρα».

Η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρωθυπουργό εκτόνωσε την κατάσταση, με συνέπεια λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές-εργαζόμενοι να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους.

27/07/2017 23:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Παλαμιώτη
Λαμία, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: