Η πολιτική του «δώστα όλα» υπό …προϋποθέσεις: Το κούρεμα των καταθέσεων και το Κραν Μοντάνα




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στριμωγμένος ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί την πολιτική του «δώστα όλα». Το 2013, ξημερώματα 16ης Μαρτίου, δημοσιοποίησε την ανατροπή στο πρώτο Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων που περιελάμβανε και εγγυημένες καταθέσεις (μέχρι €100,000), αλλά καταλήξαμε στο «δεύτερο κούρεμα».

Έκτοτε, δήλωσε πολλές φορές ότι «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με το πρώτο κούρεμα, αλλά το απέρριψε η Βουλή». Στις 4 Απριλίου 2013, μερικές βδομάδες μετά τα συμβάντα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι παρέθεσε τα γεγονότα: στις 17 Μαρτίου (αμέσως επόμενη μέρα), κατόπιν τηλεδιάσκεψης του Γιούρογκρουπ, απορρίφθηκε ασυζητητί το «κούρεμα» εγγυημένων καταθέσεων όπως πρότεινε η Κυπ. Κυβέρνηση. Το καθοριστικό εκείνο γεγονός, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε από το Προεδρικό στην Κύπρο.

Έτσι, χωρίς άλλη πρόταση από την Κυβέρνηση, καταλήξαμε στο «δεύτερο κούρεμα».

Το «πρώτο κούρεμα» που διαφημίζει ο Ν. Αναστασιάδης ως καλύτερο και επαναλαμβάνουν διάφοροι, κρίθηκε μέγα λάθος από την ΕΚΤ προτού αποφασίσει η Βουλή της Κύπρου αλλά ουδέποτε γνωστοποιήθηκε ή έγινε παραδεκτό από κυβερνητικό αξιωματούχο. Έτσι, το παραμύθι για καλύτερο «πρώτο κούρεμα» ανακυκλώνεται…

Το να παραπλανάται κάποιος είναι ανθρώπινο. Όμως, μετά που ενημερώνεται, λογικά αναγνωρίζει την πραγματικότητα με ειλικρίνεια. Ψεύδη, πλάνες και λαϊκισμός που στήθηκαν το 2013, έπρεπε να εξαφανιστούν από την ώρα που ο Ντράγκι, ως αρμόδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθάρισε τα πράγματα: το «πρώτο κούρεμα» που πρότεινε η Κυπ. Κυβέρνηση «άγγιζε» τις εγγυημένες καταθέσεις, πράγμα που την επόμενη μέρα κρίθηκε μέγα λάθος και απορρίφθηκε. Για όσα παρέθεσε ο Ντράγκι, δεν υπάρχει διάψευση από το Προεδρικό, αλλά επιθέσεις εναντίον όσων το αναδεικνύουμε. Όμως, το να επιλέγουν κάποιοι πολίτες την πλάνη αντί την πραγματικότητα, είναι ανεξήγητο φαινόμενο.

Σήμερα βιώνουμε παρόμοια κατάσταση. Ο Ν. Αναστασιάδης ακολούθησε μια πολιτική στο Κυπριακό που κατέληξε στο «δώστα όλα» υπό … προϋποθέσεις, με σκοπό να γωνιάσει τους Τούρκους! Το αποτέλεσμα είναι πως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν παρά την «ευφάνταστη πίεση» κατά της Τουρκίας με το «δώστα όλα». Έχοντας υπόψην τα πιο πάνω, εκφράζω δύο εκτιμήσεις

  • α) Και αυτή την φορά, πίσω από την πολιτική «δώστα όλα», υπάρχουν εξηγήσεις που θα μάθουμε στο μέλλον, είτε θα μείνουν εύλογες υποψίες π.χ. έλεγε αλήθεια ο Ακκιντζί που επαναλάμβανε ότι ο Αναστασιάδης είχε αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία και άλλες θεσμικές στρεβλώσεις της δημοκρατίας;
  • β) Η τακτική του «δώστα όλα» θα αποτελεί μελέτη περιπτώσεως σε πανεπιστημιακές σχολές που ασχολούνται με διαπραγματεύσεις αντίπαλων μερών. Πρόκειται για ανεπανάληπτη περίπτωση διαπραγμάτευσης όπου το «δώστα όλα» υπό προϋποθέσεις καταλήγει στην διαγραφή των προϋποθέσεων. Γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι παραμένει αναπάντητο.

Όπως στο κούρεμα, θα υπάρξουν και σήμερα χειροκροτητές που θα επιλέγουν να ζουν στην πλάνη παρόλο που ο Ντράγκι έχει παραθέσει ξεκάθαρα τα γεγονότα. Στο Κυπριακό, πολλοί στον περίγυρο Αναστασιάδη τον εγκωμιάζουν για τις «ευφάνταστες» τακτικές του, αλλά θα τον καταχειροκροτούσαν αν ακολουθούσε αντίστροφη πορεία. Πάντως, την τακτική του «δώστα όλα» του Ν. Αναστασιάδη, εγκωμίασε ενθουσιωδώς ανταποκρίτρια του ΡΙΚ που διαμένει στην Τουρκία, της οποίας το καθήκον είναι να μεταδίδει αμερόληπτα ειδήσεις!

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Αναστασιάδης και ο Αβ. Νεοφύτου επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία έχει επεμβατικό δικαίωμα βάσει της Συμφωνίας Εγγυήσεως του 1960, την οποία η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα με την συνεχιζόμενη κατοχή. Η θέση τους συγκρούεται με τις διαχρονικές θέσεις Κύπρου-Ελλάδας καθώς και σήμερα του Κοτζιά, Κασουλίδη, Μαρκίδη.

Πάντως, ένας ηγέτης μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για επίσημη καταγγελία της Συμφωνίας Εγγυήσεως και ιδιαίτερα όσα διεκδικεί η Τουρκία.

  • Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S & D) – [email protected]
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: