Η πλέον επικριτική για Τουρκία η πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμά η Λευκωσία




Ως την «πλέον επικριτική προς την Τουρκία» σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, αφού καλεί τα κράτη-μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως έχουν εγκριθεί στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, που υπερψηφίστηκε την χθες στο Στρασβούργο.

Με την έκθεση καλείται η Τουρκία να επανέλθει σε συνθήκες κράτους δικαίου, ενώ ζητείται λήψη σειράς μέτρων προς υλοποίηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, αλλά και αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση του κατοχικού στρατού, να τερματίσει την πολιτική του παράνομου εποικισμού, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ μεταβιβάζοντας την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και να στηρίξει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά αρχεία της.

Το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι η έκθεση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες προς εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και επαναλαμβάνει την έκκλησή προς την Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ακόμη, καταγράφεται η πλήρης έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 για αναγνώριση όλων των κρατών-μελών και εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση, που υποστηρίζεται στην έκθεση, πως η διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση ευχαριστεί τους Κύπριους ευρωβουλευτές, χαιρετίζοντας παράλληλα την «καθοριστική» συμβολή της εισηγήτριας της Έκθεσης, Ολλανδής ευρωβουλευτή, Κάτι Πίρι.

07/07/2017 15:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: