Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή φρεγατών στη γεώτρηση που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο τεμάχιο 11, η επίσημη παράδοση σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Φακέλου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και ο απόηχος του Κραν Μοντάνα, είναι τα κυρίαρχα θέματα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο ‘11’ εσείς, στο ‘6’ εμείς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ το West Capella συνεχίζει κανονικά και ανενόχλητα τις πυρετώδεις προετοιμασίες του για να μπορέσει το γεωτρύπανο να αρχίσει τα χτυπήματα, ο Τσαβούσογλου αναγγέλλει ανάλογες κινήσεις στον τομέα της ενέργειας. Αλλού, γράφει για την ιστορική στιγμή με την μεταφορά από την Ελλάδα του φακέλου της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τα ΗΕ υπήρχε μεγάλη διαφορά στο Κραν Μοντάνα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Τουρκικά νταηλίκια στην ΑΟΖ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Άγκυρα στέλνει φρεγάδα στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλού, γράφει για διαφωνίες γιατρών για την περίθαλψη ασθενών με AIDS, καθώς σε ένα οροθετικό ασθενή με πρόβλημα στο χέρι, στη Λεμεσό του έδωσαν αντιβίωση ενώ στη Λάρνακα του έκαναν χειρουργείο. Σε άλλο του θέμα για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 γράφει ότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας οι προσδοκίες για το μέγεθος του κοιτάσματος δεν είναι μεγάλες.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Μαύρες σελίδες προδοσίας σε 11 ακόμη κουτιά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα καθώς 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους- αντίγραφα του φακέλου της Κύπρου, παραδίδονται σήμερα επίσημα στην κυπριακή Βουλή. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει πως παραμένει στη διάθεση των δύο πλευρών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για κλείσιμο 90 υποκαταστημάτων, κυρίως σε ημιορεινές περιοχές.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία αναβαθμίζει το στοίχημα για το αέριο», γράφει ότι η Άγκυρα στέλνει δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού, γράφει για την παραλαβή των 11 κουτιών από τη Βουλή για το φάκελο της Κύπρου και τη σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής. Αλλού, γράφει ότι η οινοβιομηχανία στην Κύπρο ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών και της αύξησης των θερμοκρασιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Εκρηκτικό μίγμα με εμφανείς κινδύνους», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το κενό στις συνομιλίες και η υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί εκρηκτικό μίγμα ενώ γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος για τον τόπο. Αλλού, γράφει ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες των στρατιωτικών για την έκρηξη στο Μαρί. Σε άλλο της θέμα γράφει με αφορμή την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος, ότι στόχος των πραξικοπηματιών ήταν η διχοτόμηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Το παρασκήνιο του δεκαημέρου», γράφει για αυτά που δεν γράφτηκαν για το Κραν Μοντάνα και για αυτά που δεν είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη. Αλλού, γράφει γιατί οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Σε άλλο της θέμα για το πού θα γίνει το καζίνο στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Weekly στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διπλωματία κανονιοφόρων», γράφει ότι η Τουρκία υιοθετεί τη τακτική του νταή στέλνοντας φρεγάτες για την παρακολούθηση τις γεωτρήσεις της TOTAL-ENI στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι κυπριακές πόλεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κίνησης στους δρόμους αν δεν υπάρξουν επενδύσεις σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Αλλού, γράφει ότι η Τουρκία σταμάτησε να χρηματοδοτεί την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα από το 2014.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/07/2017 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: