Η εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις δεν επέτρεψε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, είπε ο Φώτιου




H τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε με την ίδια καλή βούληση και θέληση στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως κατέδειξε και το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, καθώς η Τουρκία επέμεινε μέχρι τέλους στις απαράδεκτες θέσεις της για τα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων, γεγονός που δεν επέτρεψε τις περαιτέρω συζητήσεις για τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων του Παλιομετόχου το 1974 και τη δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων Ιερός Ναός Παναγίας Οδηγήτριας, ο Επίτροπος Προεδρίας πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρά ανταποκρίθηκε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε πως εξαρχής ο στόχος της ήταν η εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή σε βάρος, ουσιαστικά, του συνόλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συνεχίζοντας είπε πως παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα να προβάλλουμε τα δίκαια μας και να εργαζόμαστε για τη λύση που οραματιζόμαστε, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες και οφείλει να συνεργαστεί επιτέλους χωρίς σκοπιμότητες προκειμένου να ριφθεί φως σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις αγνοουμένων, είπε και πρόσθεσε ότι χίλιοι τόσοι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται και η κατοχική δύναμη θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να άρει πλήρως τους περιορισμούς που επέβαλε για τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές, και να επιτρέψει επίσης την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων.

Καταλήγοντας είπε ότι μνημονεύοντας τους πεσόντες της κοινότητας Παλιομετόχου και υποκλινόμενοι ευλαβικά στη θυσία τους, τιμούμε και όσους άλλους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του πολύπαθου νησιού μας.

16/07/2017 09:57 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: