Οι δεσμοί ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ουδέποτε υπήρξαν ισχυρότεροι, λέει τώρα ο Τραμπ




Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα πως οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ουδέποτε ήταν ισχυρότεροι, σε μια σημαντική ομιλία που εκφώνησε στη Βαρσοβία.

Ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι η διατλαντική συμμαχία είναι εξαιρετικά υγιής.

«Ο διατλαντικός δεσμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πάντα ισχυρός και ίσως, από μερικές απόψεις, ακόμη και ισχυρότερος παρά ποτέ», δήλωσε ενώπιον περίπου 15.000 Πολωνών που είχαν πάει για να τον ακούσουν στην πλατεία Κρανσίνσκι της Βαρσοβίας.

Κατά την ομιλία του αυτή, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «ένας για όλους και όλοι για έναν».

«Οι ΗΠΑ απέδειξαν, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις, ότι υποστηρίζουμε σταθερά το άρθρο 5» της συνθήκης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις δεσμεύσεις για κοινή άμυνα που αναλαμβάνουν τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όμως πρόσθεσε αμέσως ότι στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. «Για την προστασία της, και το ξέρετε. Όλοι το ξέρουν. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τη Ρωσία να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική» δράση της στην Ουκρανία και αλλού.

Οι επικρίσεις του για τη Ρωσία διατυπώνονται πριν από την πρώτη ιδιαίτερη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στη Γερμανία.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της προς εχθρικά καθεστώτα, περιλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν, και αντ’ αυτού να ενωθεί με την κοινότητα των υπεύθυνων εθνών στη μάχη μας εναντίον κοινών εχθρών και την υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού», τόνισε ο Τραμπ στην ομιλία του στη Βαρσοβία.

06/07/2017 16:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βαρσοβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: