Έτοιμος να επιστρέψει ο Γκουτέρες: Επανεξέταση προτάσεων ζήτησε ο ΟΗΕ από μία εκ των πλευρών




Ενώ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα “απείλησε” απόψε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Κύπρο που διεξάγεται στο Κραν Μοντάνα, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ελβετία, αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού δήλωσε ότι μία εκ των προτάσεων που κατατέθηκαν σήμερα στο τραπέζι, έπρεπε να αλλάξει.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg, που μετέδωσε την είδηση, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την Κύπρο, να επανεξετάσει τη δέσμη προτάσεων, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς δεν συμφωνούσαν με το πλαίσιο που έχει τεθεί για την προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

Άτομο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες δήλωσε τα παραπάνω τηλεφωνικά στο Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Το Πρακτορείο ανέφερε:

  • Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις των υπολοίπων τεσσάρων μερών είναι συμβατές με το προκαθορισμένο πλαίσιο.
  • Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συζήτησαν το θέμα με τη μία εκ των πλευρών για 45 λεπτά

Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ζητήθηκε από οποιοδήποτε από τα μέρη να επανεξετάσει τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή της πρότασης ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ήταν διαδικαστικού τύπου. Η διαρροή της πληροφορίας εκ μέρους του κ. Άιντα χαρακτηρίστηκε “κτύπημα κάτω από τη μέση” εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σημερινές συζητήσεις κυριαρχήθηκαν από ένταση και τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς εκνευρίστηκαν με την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Άιντα και των Τούρκων. Ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάστηκε έντονα εριστικός και μάλιστα “ξέθαψε” ακόμα και περιπτώσεις δολοφονιών Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον πρόεδρο της Κύπρου.

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
«Δεν γνωρίζω να υπάρχει για σήμερα κάποια ανακοίνωση», ανέφερε αξιωματούχος της Γραμματείας του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτημα για πληροφορίες ότι επίκειται ανακοίνωση για επιστροφή του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντάνα.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ η παρουσία του κ. Γκουτέρες στη Λισαβόνα, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σίλβα.

Ο κ. Γκουτιέρες αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη και το πρόγραμμά του την Τετάρτη περιλαμβάνει σειρά επαφών στην έδρα του ΟΗΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: