Ενότητα και πλήρης σύμπνοια στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για ευθύνες Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα




Για πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νικο Κοτζιά για όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε ναυάγιο, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετείχαν στην ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το απόγευμα στην Αθήνα.

Από την ενημέρωση του Υπουργού, αλλά και από άλλες πληροφορείς που είχαν μερικοί συμμετέχοντες στην συνεδρίαση, όλοι δήλωσαν βγαίνοντας από αυτήν ότι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις, και ότι νέα δεδομένα τίθενται τώρα στο Κυπριακό.

Υπογραμμίστηκε επίσης από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων πόσο σημαντικό ήταν, κατά την άποψή τους, ότι η Ελλάδα έθεσε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Άλλαξε πια η ατζέντα, είπαν όλοι, και συμφώνησαν πως επάνω σε αυτό η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν.

«Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει περισσότερο τις θέσεις της στο Κυπριακό, και η Κύπρος να κάνει το ίδιο «διότι είναι θεμέλιο δημοκρατίας».

Παρόλο που δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού, υπάρχει αλλαγή ατζέντας, συμπλήρωσε και ο υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγλάζης.

Στη συζήτηση με τον ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας  Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι επιβεβαιώθηκαν πράγματα που το κόμμα του έχει πει δημόσια. Συγκεκριμένα, ότι η ευθύνη του αδιεξόδου βαρύνει τη Τουρκία, ότι ακολουθούνται οι σταθερές, διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού, και ότι η παρούσα κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης δεν είναι ανεκτή, και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση.

Ο τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ είπε ότι «η διαδικασία δεν είναι νεκρή», και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Υπογράμμισε τέλος, ότι η διεθνής κοινότητα, ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι είναι για μία ακόμα φορά ιδιαιτέρως σαφές, όπως είπε,  ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος  είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει στις αρχές και στις αξίες της. Για αυτό, συμπλήρωσε,  και οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

«Διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος-μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφ’ ‘όσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει, νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγιο τις όποιες διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
Για τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Διανέλλη, «η μη λύση δεν αποτελεί λύση» όμως θεωρεί ότι σε αυτή τη συγκυρία, παρουσιάζεται η ευκαιρία «διεθνώς να κεφαλαιοποιήσουμε το ότι η στάση, στις συνομιλίες, ήταν θετική και ότι πλέον έχουμε ένα νέο πλαίσιο θέσεων». Ο κ. Διανέλλης διευκρίνισε ότι πια μπήκαν επάνω στο τραπέζι νέα στοιχεία, που έχουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να διερευνήσει την δυνατότητα της χρησιμότητας που θα είχε μία κοινή σύγκληση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής και κυπριακής Βουλής, ώστε να εξετάσουν, πρόσθεσε, από κοινού τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μετά τις απειλές της Τουρκίας.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής συμμετείχαν: από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του τμήματος διεθνών σχέσεων Παναγιώτης Τριγάζης, από την Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής και τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαίδης, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος και η εκπρόσωπος Συλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος και ο Πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, και από την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης και ο εκπρόσωπος Ιωάννης Κουτουλκάκης. Συμμετείχαν επίσης, ο Καθηγητής Διεθνλων Σχλεσεων του Πανεπιστημίου του Πειραιά Γιουργος Κουτουλάκης, και ο εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Α’ Γεώργιος Μπακατσιάνος.

Δεν συμμετείχαν η Χρυσή Αυγή, που έχει αποκλειστεί, και το ΚΚΕ που έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, να μην λαμβάνει μέρος σε καμία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

Ο ΥΠΕΞ Νικος Κοτζιάς θα ενημερώσει αύριο, Τρίτη, την ολομέλεια της Βουλής, σε μία ειδική συνεδρίαση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για πλήρη ενημέρωση του Κυπριακού ζητήματος.

Σε αυτήν την συνεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει την επόμενη Τρίτη, 18 του μηνός, στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – ΕΛΛΑΔΑ/Αθήνα 10/07/2017 21:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: